Prečo sadiť vo svojej záhrade cesnak

Prečo sadiť vo svojej záhrade cesnak Zdroj foto: Depositphotos

Začínate s pestovaním zeleniny a neviete sa rozhodnúť, čo mať vo svojej záhrade? Prezradíme vám, prečo sadiť cesnak na svojom pozemku. Táto plodina sa vám jednoducho oplatí pri správnej starostlivosti zdravou úrodou.

Cesnak je členom rovnakej rodiny ako cibuľa, pór a pažítka. Môže sa konzumovať surový alebo varený. Okrem toho, že je vynikajúcim doplnkom mnohých jedál, mali by sme ho určite zaradiť do nášho každodenného jedálnička. Cesnak je známy tým, že zabraňuje prechladnutiu, pomáha udržať vaše srdce zdravé a je prirodzeným antibiotikom. Tu sú ďalšie dôvody, prečo sadiť túto zdravú plodinu.

Zdravotné výhody cesnaku

Cesnak obsahuje látku nazývanú allicín. Jedná sa o zlúčeninu síry, ktorá dáva cesnaku silný zápach a mnohé z jeho prínosov pre zdravie.

Mnohé výskumy preukázali, že konzumácia cesnaku môže pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, ako je hypertenzia, vysoký cholesterol a srdcové záchvaty. Ďalšie štúdie o použití cesnaku ako lieku zistili, že jeho zlúčeniny bohaté na síru majú protinádorový účinok a zabíjajú zhubné bunky.

Prečo sadiť vo svojej záhrade cesnak
Zdroj foto Depositphotos

Alicín v cesnaku je tiež prirodzené antibakteriálne činidlo, ktoré môže zničiť rôzne kmene bakteriálnych, hubových a vírusových infekcií. Táto zelenina môže pomôcť urýchliť proces hojenia rôznych infekcií a môže sa použiť na liečbu rôznych vírusových ochorení rezistentných voči liekom.

Vypestujte si zdravé mikrobylinky. Ktoré semienka použiť?

Výber vhodného cesnaku na sadenie

Ešte pred zasadením cesnaku treba zvoliť vhodné strúčiky. Nepoužívajte tie, ktoré ste zakúpili v obchode. Často totiž bývajú ošetrené chemikáliami, aby sa zabránilo ich klíčeniu.

Radšej zakúpte cesnak od miestnych záhradkárov, či objednajte cez internet na špeciálnych stránkach určených pre pestovateľov. Sadia sa len okrajové strúčiky. Vnútorné nie sú na to vhodné.

V ďalšom článku vám prezradíme zásady, ktoré sú dôležité pri pestovaní cesnaku.