Pestovanie cesnaku je jednoduché, tu je rýchly manuál

Pestovanie cesnaku je jednoduché, tu je rýchly manuál Zdroj foto: Depositphotos

Táto veľmi liečivá zelenina nie je náročná. Presvedčte sa o tom sami. Pestovanie cesnaku vďaka tomuto manuálu bude jednoduché.

Pestovanie cesnaku doma je zdravšie a lacnejšie ako jeho nákup zo supermarketu. Cesnak je nenáročný  a darí sa mu v záhrade s množstvom slnka. Nepotrebuje špeciálnu starostlivosť. Navyše je v našej kuchyni hojne využívaný, tak prečo si ho nezasadiť aj do vlastnej záhradky?

Kedy sadiť cesnak?

Ak chcete čo najbohatšiu úrodu cesnaku, mali by ste ho sadiť na konci jesene ešte pred prvými mrazmi alebo počas skorej jari.

Cesnak vyžaduje úrodnú pôdu, ktorá obsahuje primerané množstvo dusíka. Ten jej dodáme prostredníctvom hnojiva najlepšie organického pôvodu. Na to nám poslúži dobre holubací alebo slepačí hnoj. Pozor však, aby sme cesnak prílišným množstvom nespálili. Môžete to urobiť nasledujúcim spôsobom.

Tu je návod, ako pestovať cesnak:

Pripravte si záhon a to tak, že odkopete z neho tenkú vrstvu pôdy (asi 10 cm). Do vzniknutej priehlbiny navrstvite hnoj a prikryte odkopanou zemou.

Cesnak rozdeľte na strúčiky, ktoré popichajte špicatým koncom smerom hore do zeme asi do 5 cm hĺbky. Strúčiky by mali byť od seba vzdialené asi 10-15 cm.

Ak žijete v miestach s chladnejším podnebím, mali by ste vysadený záhon pokryť buď  čečinou, samotným ihličím, pilinami alebo slamou, aby ste ho ochránili pred silnými mrazmi.  Po uplynutí hrozby mrazu môžete ochranu odstrániť.

Najlepšie rastliny na vašu terasu, ktoré sú krásne

Starostlivosť počas rastu

Na jar niektoré odrody cesnaku produkujú výhonky, ktoré vyzerajú ako zatočené fúzy a na ich konci nájdete púčik. Tieto výhonky odstráňte, pretože potom strúčiky cesnaku budú rásť  pomalšie a rastlina pôjde do kvetu.  Jediná starostlivosť, ktorú cesnak potrebuje, je potreba odstrániť príležitostne buriny a občas ho popolievať.

Tieto „zatočené fúzy“ sa dajú v malom množstve konzumovať. Sú vhodné ako korenina k pečenému mäsu (narezané na malé kúsky, ale len stonka nie puk), výborné ku grilovaným rybám.

Zber úrody a skladovanie

Cesnak je pripravený na zber v letných mesiacoch, keď stonky sú hnedé. Niektorí pestovatelia tvrdia, že sa môže vybrať zo zeme už vtedy,  keď prvé tri listy v spodnej časti rastliny uschnú. Cesnak by však nemal byť rozpukaný a strúčiky by mali zostať vcelku. Pri zbere tejto zeleniny však dávajte pozor, aby ste ju vytiahli celú aj so stonkou.  Môže sa vyrýľovať. Ak je dlhodobé sucho a cesnak začal schnúť, treba ho vybrať skôr ako začne pršať. Môže sa totiž stať, že sa zaparí a potom je náchylný na spráchnivenie a hnilobu.

Cesnak skladujte a so stonkou dlhou caa 20 cm, a to v tieni a v miestnosti s dobrou cirkuláciou vzduchu . Môžete ho dať do kytice a vložiť do 5 litrovej zaváraninovej fľaše.  Cesnak, ktorý nemá tvrdú stonku, zapleťte do vrkoča a zaveste. Počas skladovania sa uistite, že cibuľky cesnaku nie sú vystavené vlhku. Mohli totiž začať plesnivieť.