Tieto rastliny premenia vašu terasu na raj

Tieto rastliny premenia vašu terasu na raj Zdroj foto: Pixabay

Zútulnite si bývanie a prineste prírodu čo najbližšie k vám. Tieto rastliny premenia vašu terasu na krásnu oázu.

Nie všetky kvety sú vhodné na pestovanie v kvetináčoch na terasách domov či chát. Našťastie existuje dosť druhov, ktorým sa na tomto mieste bude dariť. Či už sa vaša terasa celý deň vyhrieva na slnku alebo funguje ako tienisté útočisko obklopené stromami, je tu dokonalý kvet, ktorý osvieži vašu miestnosť pod holým nebom. Správne zvolené rastliny budú dobre prosperovať aj v kvetináčoch, zatiaľ čo iné môžu byť zasadené do zeme, aby ste pridali prvok ochrany súkromia okolo vašej terasy. Tieto rastliny premenia vašu terasu na raj.

Pekná skalka a jazierko? Na tieto jarné práce nezabudnite

Krotónovec strakatý

Táto izbová rastlina zaujme kožovitými strakatými listami. Môže sa pestovať vo vnútri, no prosperuje i na vašej terase. Prípadný dážď či vonkajšie slnko jej nevadí, práve naopak. Krotónovec vyžaduje vlhkú, dobre priepustnú pôdu a plné slnečné svetlo. Nevadí mu ani polotieň. Kvet dorastá do výšky 7 až 20 centimetrov.

Pentas

Pentas priťahuje pozornosť svojimi farebnými kvetmi v tvare hviezdy. Okrem toho prilákajú opeľovačov, lebo sú bohaté na nektár. Pentas obľubuje plné slnko až polotieň. Substrát by mal byť úrodný s dobrou drenážou a mierne kyslý. Zohnať kúpiť odrody v odtieni kvetov ružovej, červenej, bielej a levanduľovej farby.

Tieto rastliny premenia vašu terasu na raj
Pentas kvitne krásnymi kvetmi hviezdicového tvaru, foto: Pixabay

Bromélia

Na vašej terase by nemala chýbať ani bromélia, ktorá jej dodá exotický vzhľad. Vyniká lesklými podlhovastými listami a pekným zafarbením kvetov vo fialovej, červenej alebo bielej farbe. Tieto rastliny sa zvyčajne pestujú vo vnútri ako izbovky, ale v teplom počasí sa im darí aj vonku v kvetináčoch. Bromélia potrebuje dobre priepustnú pôdu a jasné nepriame slnko.

Skrutec peruánsky

Skrutec peruánsky alebo tiež heliotropium či vanilkový krík by ste mali zvoliť, ak máte slnečnú terasu. Miluje totiž plné slnko ( minimálne 6 hodín ). Pozor, v prípade silných horúčav ho chráňte pred priamymi slnečnými lúčmi. Pôdu treba udržiavať vlhkú ale nie premáčanú. Vyhovuje mu hlinitá výživná zem. Skrutec kvitne od júna do septembra kvetmi bielej, modrej alebo levanduľovej farby. Rastlina má výraznú vanilkovú vôňu, ktorú neznášajú komáre. To je ďalší dôvod, prečo si ju vysadiť na terasu.

Čítajte nás aj nabudúce, prezradíme vám ďalšie rastliny vhodné na vašu terasu.