Recept na cviklovo-rukolový šalát s parmezánom

Recept na cviklovo-rukolový šalát s parmezánom zdroj foto: Depositphotos

Čo tak urobiť si trošku zdravšiu Veľkú noc a pripraviť čosi netradičné? Alebo skvelý tip na ľahkú večeru! Máme pre vás recept na cviklovo-rukolový šalát s parmerzánom

Recept na cviklovo-rukolový šalát s parmezánom

Tento recept je na 4 porcie

Čas prípravy: 15 minút

Čas na varenie: 60 minút

 

Budeme potrebovať:

2 veľké cvikle (400 g)

1 balenie rukoly

syr parmezán

hrsť vlašských orechov

4 lyžice olivového oleja

6 ks červených reďkoviek

soľ, čierne korenie

4 ks celozrnného pečiva

Rakovina prsníka a záhradka, vedeli ste toto?

 

Postup:

Cviklu uvaríme a nastrúhame na plátky. Pridáme k nej na tenko nakrájanú reďkovku, rukolu a polejeme olivovým olejom. Trochu posolíme, pridáme čerstvo zomleté čierne korenie a všetko spolu premiešame. Na záver pridáme postrúhaný parmezán a posypeme rozdrvenými vlašskými orechmi. Môžeme primiešať aj zopár celých orechov. Podávame s celozrnným pečivom.

Tip: Cviklu si môžeme uvariť vopred a nechať ju v chladničke aj niekoľko dní. Netrpezlivým odporúčame alternatívu so surovou cviklou, ktorá je rovnako chutná.

Prečo je cvikla zdravá?

Cvikla je malý zázrak, ktorý si každý z nás môže dopestovať vo svojej vlastnej záhradke. Obsahuje veľa prospešných látok, ako je napríklad vitamín C, B, draslík, vápník, horčík, sodík, vláknina a vysoký obsah kyseliny listovej. Cvikla dokáže odvodniť a odkysliť organizmus, posilňuje cievy, navyše betaín, ktorý obsahuje, bráni kôrnateniu tepien a podporuje zdravú činnosť pečene. Táto zdravá zelenina tiež aktivuje zvýšenú tvorbu červených krviniek a mal by po nej siahnuť i človek, ktorý trpí vysokým krvným tlakom. Veľkou výhodou červenej repy je, že si zachováva svoju výživovú hodnotu aj po uvarení.