3 problémy, s ktorými sa stretnete pri pestovaní špargle

3 problémy, s ktorými sa stretnete pri pestovaní špargle Zdroj foto: Depositphotos

Aj keď je pestovanie tejto zeleniny pomerne jednoduché, môžu sa pri jej pestovaní objaviť 3 problémy, s ktorými treba počítať. 

O pestovaní špargle sme hovorili v minulom článku, dnes vám prezradíme, s akými komplikáciami treba počítať. Okrem zvery, ktorá si rada pochutná na vašej úrode, existujú ešte 3 problémy, ktoré vám môžu skomplikovať pestovanie tejto zdravej zeleniny.

Špargľovec obyčajný

Špargľovec obyčajný je najznámejším škodcom rastlín špargle. Tento dospelý chrobák je len ťažko prehliadnuteľný vďaka jeho červenkastému telu a čiernobielym krížovým fľakom na chrbte. Špargľovec obyčajný môže vašej špargli spôsobiť značné škody tým, že si rád pochutná na jej mladých výhonkoch. Tento chrobák môže zničiť vašu špargľu za jedno vegetačné obdobie, ak ho samozrejme necháte bez kontroly.

To, že tohto škodcu máte vo svojej záhrade, spoznáte podľa toho, že výhonky špargle sú obhryzené.

Riešenie:

V prípade špargľovca pomôže ručný zber dospelých jedincov a ich vajíčok z rastlín do misky s mydlovou vodou. Je to pre vás najlepšie riešenie. Tento chrobák je najaktívnejší popoludní, preto so zberom začnite v týchto hodinách.

Vajíčka sa ukrývajú na špičkách špargľových výhonkov. Sú malé a oválneho tvaru. Účinnou prevenciou proti ním môže byť neemový olej. V prípade závažného zamorenia týmto škodcom skúste možnosti, ktoré ponúkajú chemické postreky.

Špargľovec dvanásťbodkový

Ďalším škodcom tejto zeleniny je špargľovec dvanásťbodkový, ktorý sa podobá lienke. Takisto ako predchádzajúci chrobák si rád pochutnáva na mladých výhonkoch špargle. Tento chrobák je  oveľa menej škodlivý ako špargľovec obyčajný. Avšak netreba ho podceňovať, lebo poškodené rastliny tak môžu byť náchylnejšie na vädnutie fusária a iné hubové choroby.

Riešenie:

Na zabránenie zničenia vašej úrody postačuje pravidelné ručné odstraňovanie tohto hmyzu a jeho lariev z rastlín Dočasnú ochranu môžu poskytnúť aj mierne pesticídy, ako je neemový olej alebo kremelina.

V prípade vážneho zamorenia môže byť potrebná kombinácia insekticídneho mydla a insekticídu, ako je permetrín.

Zlá úroda jarnej cibuľky, tu je 6 problémov

Fusariové vädnutie

Fusariové vädnutie spôsobuje pôdna huba Fusarium. Táto choroba sa prejavuje hnednutím častí rastlín.

Riešenie:

Neexistuje žiadna skutočná liečba týchto plesňových infekcií, preto je dôležitá prevencia. Na vznik ochorenia sú náchylnejšie poškodené rastliny špargle. Vlhké podmienky tiež zvyšujú pravdepodobnosť vzniku plesňových infekcií.

Pravidelnou kontrolou rastlín a zberom škodcov a poskytnutím dostatku priestoru na výsadbu môžete minimalizovať riziká a udržať rastliny zdravé.