Najčastejšie mýty a pravdy, ktoré sa týkajú života s mačkou

Najčastejšie mýty a pravdy, ktoré sa týkajú života s mačkou Zdroj foto: Depositphotos

Máte dojem, že mačky sú akoby z iného sveta? Odhaľte ich tajomstvo. Tu sú najčastejšie mýty a pravdy o spolužití s týmto záhadným zvieraťom.

Ak chcete porozumieť mačkám, zistili sme pre vás najčastejšie mýty a pravdy o týchto tajomných zvieratách. Možno budete prekvapení, ale mnohé „pravdy“ sú veľkým omylom.

Mýtus 1

Ak strčíte mačke ňufák do mláčky, ktorú zanechala, pochopí, že urobila zle.

Pravda

Takýto trest za vykonanie potreby na nesprávnom mieste, ktorý spáchala pred niekoľkými hodinami ( stačí aj pred polhodinou ) mačka nepochopí a zbytočne ju to vystraší. Namiesto toho sa snažte pochopiť, prečo mačka vykonala potrebu na nesprávnom mieste. Existuje veľa možností: od nevhodného mačacieho záchoda alebo jeho umiestnenia po fakt, že domáce zviera sa necíti bezpečne alebo je choré.

Mýtus 2

Vrčanie/syčanie ako odpoveď na zlé správanie mačky je efektívny spôsob prevýchovy.

Pravda

Ak mačka porušuje hranice toho, čo je povolené – napríklad hryzie, lezie do vášho taniera a podobne – môže vrčanie alebo syčanie ako výchovná technika fungovať. Takto by totiž každá mačka reagovala na nevhodné správanie mačiatka alebo inej mačky. Ale žiadna agresia nebude pre mačku pochopiteľná, ak nebude nasledovať bezprostredne po zlom správaní. Trest v ľudskom ponímaní na mačky nefunguje.

Mýtus 3

Ak je v dome viac ako jedna mačka, je potrebné kŕmiť a hladkať domáce zvieratá v prísnom poradí, aby neutrpela ich hierarchia.

Pravda

Chováte viac mačiek? Áno, váš svet už nikdy nebude taký ako predtým. No jedno je isté, mačky nemajú žiadnu hierarchiu. To, čo si majiteľ môže vysvetliť ako „pokus o ovládnutie ostatných mačiek“, v skutočnosti znamená boj o životne dôležité zdroje: územie, toaletu, jedlo a vodu, nové skúsenosti, miesta na spanie, lásku majiteľa. Všetky domáce zvieratá by mali byť kŕmené a hladkané, ale nehľadajte v tom hierarchiu.

Zločin a trest: Ako potrestať psa, aby ste ho vychovali

Mýtus 4

Chlpatým mačkám je v lete príliš horúco, preto ich treba ostrihať.

Pravda

Mačky v žiadnom prípade nestrihajte. Strihanie narúša štruktúru srsti a termoreguláciu vášho štvornohého maznáčika. Preto ak mačku ostriháte, hrozí, že prechladne a ochorie. Najmä vtedy, ak máte v dome klimatizáciu či studenú dláždenú podlahu.

Mýtus 5

Mačka sa po kastrácii stane tučnou a lenivou.

Pravda

Toto zviera po operácii prechádza istými fyzikálnymi zmenami, na ktoré treba zareagovať napríklad správnou úpravou stravy. Preto keď mačka naberie nadbytočné kilá, je to chyba majiteľa a nie mačky. Kastrovaný domáci maznáčik potrebuje špeciálnu diétu a určite priberie, ak to budete ignorovať.