Prečo má mačka chvost a čo nám ním chce povedať

Prečo má mačka chvost a čo nám ním chce povedať Zdroj foto: Depositphotos

Napadlo vám už, prečo má mačka chvost a ako s ním dokáže s nami komunikovať? Ak vás zaujímajú odpovede na tieto otázky, čítajte ďalej. 

Naši štvornohí priatelia aktívne používajú svoj chvost v komunikácii s ľuďmi a inými zvieratami. Čo vlastne znamená konkrétna poloha mačacieho chvosta a čo všetko dokáže prezradiť o nálade a zdravotnom stave tohto zvieraťa? Možno budete prekvapení. Poďme si posvietiť na to, prečo má mačka chvost a čo nám ním chce povedať.

Prečo mačka potrebuje chvost

Predkovia domácich zvierat žili vo voľnej prírode, kde používanie chvosta bolo nevyhnutnosťou. No i naši maznáčikovia túto časť svojho tela využívajú. Majú to jednoducho v sebe geneticky zakódované. Tu sú hlavné funkcie mačacieho chvosta:

  • Pomocou chvosta mačka lepšie vníma prostredie. Nachádza sa v ňom totiž veľa nervových zakončení, ktoré pomáhajú zvieraťu lepšie sa orientovať v prostredí, najmä v tme.
  • Chvost pomáha udržať rovnováhu. Počas skokov pomáha mačke udržiavať rovnováhu tela a bezpečne pristáť. Vďaka nemu môžu domáci miláčikovia vyliezť do veľkých výšok na stromy či nábytok a zoskočiť z neho.
  • Táto časť tela slúži ako termoregulačný nástroj. Pomáha mačke udržiavať stálu telesnú teplotu. Takže v horúcom počasí ho môže náš maznáčik použiť ako ventilátor, pomocou ktorého unikne pred možným prehriatím. A keď sa zviera potrebuje zahriať, ľahne si, stočí sa do klbka a zakryje si papuľu chvostom, čím ju zahreje.
  • Chvost je pre mačku volantom. Počas pohybu môže fungovať ako volant, ktorý pri otáčaní nastavuje požadovaný smer. To umožňuje domácemu miláčikovi pohybovať sa hladko a s menšou stratou energie.
  • Prostriedok komunikácie a zastrašovania nepriateľov. Iste si mnohí z nás všimli mačku, ako sa správa pri stretnutí so svojim úhlavným nepriateľom – psom. Na zastrašenie veľmi často používa práve chvost. Mačka ním divoko šibe zo strany na stranu, táto časť tela býva načechraná a vyzerá hrozivo. Mačka potom svoj naježený chvost zdvihne do výšky a tým sa snaží vyzerať väčšia. Chvost môže zvieraťu poslúžiť ako výborný pomocník pri vyjadrovaní emócií, dokonca podľa chvosta a polohy môžeme určiť náladu mačky.
  • Ukazovateľ zdravia. Keďže zvieratá nevedia rozprávať a nedokážu nám povedať o svojich zdravotných problémoch, môžu majitelia určiť len podľa vonkajších znakov, čo s ich miláčikom je. Zvyčajne býva chvost mačiek úplne pokrytý srsťou, u väčšiny plemien je našuchorený. Vypadávanie chlpov je vážnym dôvodom na konzultáciu s veterinárom – môže to byť spôsobené prítomnosťou parazitov (blchy, vši), alergickou reakciou alebo nedostatkom vitamínov a minerálov v strave nášho štvornohého priateľa.
11 izboviek vhodných pre našich domácich maznáčikov, č. II

Čo nám chce povedať mačka prostredníctvom chvosta

Chvost v stave úplného odpočinku a relaxácie – náš maznáčik sa cíti maximálne pohodlne a pokojne, zviera je uvoľnené a spokojné so životom. Ak mačka sedí alebo leží, potom v pokojnom stave bude jej chvost úhľadne zložený okolo tela.

Chvost je zdvihnutý alebo mierne zakrivený do oblúka – vyjadruje pozdrav a radosť mačky pri pohľade na inú mačku alebo majiteľa.

Ak mačka chvostom mierne vrtí zo strany na stranu, je zvedavá, alebo sa chce hrať.

Mačka má zahnutý chvost – to signalizuje očakávanie niečoho príjemného, ​​radostného. Napríklad hladkanie od svojho pána alebo maškrty.

Prečo má mačka chvost a čo nám ním chce povedať
Zdroj foto: Depositphotos

Chvost je zdvihnutý vysoko hore – mačka demonštruje svoje dominantné postavenie, cíti pocit hrdosti.

Ak zviera sedí, zatiaľ čo chvostom mierne hýbe na jednu alebo druhú stranu, je to znak toho, že náš chlpatý priateľ o niečom premýšľa a nemôže sa rozhodnúť o ďalších krokoch.

Naježený a zdvihnutý chvost – zastrašovanie nepriateľa.

Prudké šibanie chvostom – mačka prejavuje agresiu.

Spustený chvost, ktorý má skrytý pod sebou – zviera sa niečoho veľmi bojí.

Vedieť, čo znamená poloha chvosta mačiek, výrazne pomáha ľuďom v komunikácii s týmito krásnymi zvieratami. Neignorujte však ani polohu chrbta, uši domáceho maznáčika, zvuky, ktoré vydáva (od mrnčania po syčanie a pradenie), tieto znaky tiež jasne ukazujú náladu a stav nášho domáceho maznáčika.