Čo je prerezávanie a kedy strihať rastliny

Čo je prerezávanie a kedy strihať rastliny Zdroj foto: Depositphotos

Máte na svojom pozemku ovocný sad? Viete, čo je prerezávanie a kedy strihať stromy, kríky a kvety? Treba sa riadiť niekoľkými overenými zásadami. Overte si, či ich ovládate. 

Prerezávanie je dôležité, pretože pomáha našim rastlinám rásť a zlepšuje ich celkové zdravie. Vyžaduje si však istú zručnosť. Ak ste v prerezávaní nováčik a bojíte sa, že nesprávnym rezom stromom či kríkom uškodíte, skúste naše nasledujúce tipy. Najskôr si poďme objasniť, čo je prerezávanie.

Čo je vlastne orezávanie?

Prerezávanie rastlín je činnosť, pri ktorej z nich odstránime odumreté, poškodené a nepotrebné časti. Cieľom tejto dôležitej starostlivosti je udržať alebo zlepšiť zdravie pestovaných stromov, kríkov či kvetov.

Porastú i pri slabom svetle, vyberte si z týchto izboviek

Kedy strihať svoje rastliny?

Ešte predtým, ako niečo začneme orezávanie, je dobré zistiť si o danej odrode rastliny niečo viac. Aspoň do akej hlavnej kategórie patrí.

Existuje päť všeobecných kategórií, do ktorých väčšina rastlín spadá, pokiaľ ide o to, kedy ich orezávať. Toto sú oni:

Kvitnúce stromy

Kvitnúce stromy je najlepšie orezávať koncom leta alebo začiatkom jesene. Dôvodom je, že ich treba orezať ešte predtým, ako začnú rodiť. Ak budete prerezávať skôr, riskujete opadanie čerstvých kvetov.

Kríky

Kríky by sa mali rezať v režime spánku, keď nerodia a pripravujú sa na prezimovanie. Vo väčšine prípadov ideálnym obdobím je koniec zimy alebo začiatok jari, keď je ešte vonku chladno.

Ovocné stromy a bobule

Počas režimu spánku sa orezávajú aj ovocné stromy a bobuľovité ovocie. Je to najlepší čas na zbavenie sa starého, aby sa vytvoril priestor pre nové a zdravé výhonky. Robíme to koncom zimy alebo skoro na jar.

Balkónové jednoročné kvety

Petúnie, muškáty a iné podobné rastliny vyžadujú neustále prerezávanie a zbavovanie sa odumretých kvetov. Ak tak nespravíme, nevytvoria ďalšie kvety, uschnú a odumrú.

Trvalky

Trvalky tvoria celkom inú kategóriu. Záleží však od konkrétnej odrody. Väčšina z nich sa po odkvitnutí zrezáva celkom, niektoré vyžadujú prerezávanie aj počas vegetačného obdobia.

Čítajte nás aj nabudúce, dozviete sa tipy, ktoré vám uľahčia prerezávanie