Ako vybrať najlepšie miesto na sadenie

12 krokov, ako vybrať najlepšie miesto na sadenie Zdroj foto: Deposithotos

Rozhodli ste sa pre pestovanie zeleniny? Tu je 12 krokov, ako vybrať najlepšie miesto na sadenie vo vašej záhrade.

Pestovanie zeleniny vyžaduje výber správneho miesta na vašom pozemku. Nebude to také jednoduché, ako začať kopať kdekoľvek sa to páči vám. Musí sa to predovšetkým „páčiť“ pestovaným plodinám.

Existuje veľa vecí, ktoré musíte vziať do úvahy.

Ak si nie ste istí, na čo sa zamerať, aby vaša záhrada bola čo najúrodnejšia, ste na správnom mieste. Povieme vám, ako vybrať najlepšie miesto na vašom pozemku.

Výber najlepšieho miesta na zeleninovú záhradu

Rovný terén je kľúčový

Ak ste už niečo sadili, viete, že je nevyhnutné sadiť na rovinatý pozemok. Dôvodom je, že ak zasadíte na kopci, voda pri polievaní záhrady bude stekať dole kopcom.

Vaše rastliny môžu buď zhniť, alebo naopak vyschnúť ( ak sú na kopci ). Semená sa môžu tiež pri polievaní alebo búrke vyplaviť.

Nerovný terén neposkytuje ideálne podmienky na pestovanie zeleniny či ovocia. Ak je to možné, snažte sa preto nájsť rovný záhon.

Ako zariadiť záhradu pre najmenších, na toto nezabudnite

Sledujte slnečné lúče

Väčšina zeleniny túži po plnom slnečnom svetle, čo znamená, že bude potrebovať prístup k slnku aspoň šesť hodín denne.

Väčšina rastlín je však šťastnejšia, ak má viac slnka. Preto na svojom pozemku nájdite miesto, kde je šesť až desať hodín denne plné slnko.

Ak na svojom pozemku nemáte miesto, na ktoré dopadá takéto slnečné svetlo, zvážte odstránenie stromov z vašej záhrady. Teda v prípade, ak slnku bránia práve dreviny. V prípade, že tieň nie je možné odstrániť, kompromisom na záhradu je kúsok pôdy, kde dopadajú ranné slnečné lúče.

Pôda by mala byť dobre odvodnená

Ak voda cez pôdu neodteká, rastliny nemôžu rásť. Pod vodou sa udusia. Preto si treba vybrať miesto na vašom pozemku s dobre odvodnenou pôdou. Plodiny tak budú prosperovať, pretože môžu získať množstvo vody, ktoré potrebujú, bez toho, aby boli premočené.

Miesto blízko vodného zdroja

Bez vody nie je život, preto aj vaše rastliny budú potrebovať na rast dostatok potrebnej vlahy. Uľahčite si starostlivosť o záhradu tak, že ju umiestnite blízko vodného zdroja.

Ďalšie zásady, na ktoré sa treba zamerať pri hľadaní vhodného miesta vám prezradíme v nasledujúcom článku.