Čarovné kamélie: Tieto nádherné izbovky môžete mať i vy

Čarovné kamélie: Tieto nádherné izbovky môžete mať i vy Zdroj foto: Deposithotos

Vedia krásne skrášliť interiér a ich pestovanie vyžaduje určité znalosti. Čarovné kamélie síce patria medzi náročnejšie izbovky, ale stojí to za to vyskúšať. 

Čarovné kamélie pochádzajú z Japonska a Číny. Vo svojej domovine rastú v celých hájoch ako kry alebo stromy. Niekedy sa z nich dokonca vytvárajú nádherné živé ploty. Semená kamélie sa dajú využiť na výrobu oleja, ktorý sa podobá olivovému. U nás sú z nich krásne izbové rastliny, ktoré bývajú ale trochu náročnejšie na pestovanie. Máme pre vás zásady, ako na to.

Starostlivosť o krásnu orchideu phalaenopsis, takto zakvitne
Čarovné kamélie: Tieto nádherné izbovky môžete mať i vy
Zdroj foto: Deposithotos

 

Ako pestovať kaméliu

V prvom rade je dôležité, aby ste vašej kráske našli vhodné miesto, kde bude prosperovať. Potrebuje dostatok svetla, ale zároveň aby bolo toto miesto chránené pred poludňajším slnkom a v miestnosti bez prievanu s teplotou 5 – 10 °C.

Kaméliu treba polievať pravidelne a to tak, aby koreňový bal nikdy nevyschol, ale aby nebol ani veľmi mokrý. Nedostatok či nadbytok vody rastline škodí. Denne ju postrekujeme hmlovkou. Kvetina by sa nemala prenášať z miesta na miesto a ani otáčať, pretože zhodí kvetné púčiky. Treba sa tiež vyvarovať väčších teplotných zmien. Kamélia sa polieva výlučne mäkkou vodou, teplejšou, ako je vzduch. Po odkvitnutí v lete môžeme rastlinu vyniesť na balkón alebo do záhrady na polotienisté miesto, kde ju rovnomerne polievame.

Každé 2 týždne ju prihnojujeme slabším roztokom organického hnojiva bez obsahu vápnika. Neskôr, keď sa vyvíjajú púčiky, polievanie obmedzíme. Koncom septembra kaméliu znovu prenesieme do bytu.

Ako rozmnožovať kaméliu

Kamélia sa najlepšie rozmnožuje odrezkami, a to buď v polovici leta, alebo v decembri až januári. Odrezky režeme tak, aby mali 3 – 4 listy, zapichneme ich do črepníka so zmesou rašeliny a piesku a prikryjeme skleneným pohárom. Potom ich dáme na teplé miesto a zabezpečíme aj spodnú teplotu. Odrezky je potrebné polievať každý deň a nezabúdať rosiť. Zakorenia za 7 – 8 týždňov. Neskôr ich presadíme do väčších črepníkov. V lete odrezky polievame tak, aby boli stále vlhké a denne ich dva razy striekame vodou. V zime ich polievame trošku menej a prestaneme rosiť až do rozvíjania nových listových púčikov. Takto vypestovaná kamélia kvitne väčšinou 2. – 3. rok od zasadenia odrezkov.