Strom plný vlkov. Takto si s ním poradíte

Strom plný vlkov. Takto si s ním poradíte Zdroj foto: Depostiphotos

Ovocný strom, na ktorom vám po minulom reze vyrástlo veľa nových výhonkov, môže prestať rodiť. Poradíme, čo robiť, ak máte strom plný vlkov.

Skúsení záhradkári dobre vedia, že správny rez stromov je veľmi dôležitý a rozhoduje o tom, akú úrodu nám do budúcna náš sad prinesie. Niekedy sa stáva, že nám na strome vyrastie veľké množstvo veľmi dlhých nových výhonov, ktoré nazývame vlkmi. Pre rastlinu to nie je dobré, pretože ak to necháme tak, môžeme sa rozlúčiť s úrodou. Čo teda robiť, ak máte strom plný vlkov? Tu je manuál, ako to napraviť.

Ako rezať kríky čiernych ríbezlí pre krásnu úrodu

Na začiatok odstránime iba polovicu vlkov

Veľa jednoročných výhonkov býva výsledkom veľmi silne zrezaného stromu na hrubé kýpte konárov. Na rozdiel od rozšíreného názoru sú rodivé, ale nemôžeme ich ponechať všetky.

Ak na druhej strane odrežeme naraz všetky vlky, vyrastie ich na budúci rok znova podobné množstvo. Strom tak bude vytvárať len drevo, ale žiadne plody.

Kompromisom je to, že odstránime iba polovicu a to tak, aby sme vytvorili rovnomernú korunu.

V ďalšom roku vytvoríme novú korunu

Na ďalší rok, keď vlky vytvoria dlhšie alebo kratšie bočné výhonky, znova ich zredukujeme. Na každom kýpti konára je potrebné ponechať jeden, najviac dva vlky. Bočné výhonky nerežeme. S malým počtom vlkov vytvoríme novú korunu.

Odstránime konkurenčné konáre

Výhonky v prvých rokoch rastú veľmi bujne. Tieto vlky budú tvoriť budúcu korunu, preto im musíme dodať silu. Spravíme to tak, že na každom hlavnom konári odstránime konkurenčné konáre a bočné výhonky nerežeme.