Vrúbľovanie orecha: S týmito radami to hravo zvládnete

Vrúbľovanie orecha: S týmito radami to hravo zvládnete Zdroj foto: Depositphotos

Ak sa chceme tešiť z bohatej úrody orechov, mali by sme dbať na niekoľko zásad pri štepení tohto stromu. Vrúbľovanie orecha nemusí byť ťažké. 

Štepenie orecha kráľovského je dosť náročné a aj keď spravíte všetko tak ako treba, výsledok nemáte zaručený. Orech je totiž strom s hrubou kôrou a obsahuje veľa trieslovín, ktoré spôsobujú oxidáciu vrúbľov i  černenie dreva, preto sa vrúble veľmi ťažko ujímajú. Vrúbľovanie orecha sa však dá zvládnuť, ak poznáme nasledujúce tipy.

Zbavte sa švábov: Tu je 6 krokov, ktoré fungujú

Ako štepiť orech

O úspechu štepenia rozhoduje správny výber podpníka a čas štepenia. Mnohí skúsení záhradkári odporúčajú štepiť orech počas slnečného počasia a vysoké teploty sú potrebné aj na dostatočné zrastenie vrúbľov.

Vhodné vrúble na štepenie

Tie by mali pochádzať  z vrchných častí  južnej strany koruny a z overenej ušľachtilej odrody orecha kráľovského.  Mali by byť z jednoročných dobre vyzretých letorastov. Pri výbere pukov navyše treba dbať, aby boli samičie, inak vám nemusia rásť.

Vrúble sa môžu odoberať buď počas neskorej jesene (keď opadnú listy), ale niektorí záhradkári majú overený čas na odber vo februári.

Zdravé plody z vašej záhrady s vysokým obsahom cukru

Vhodný výber podpníka

U nás sa osvedčil semenáč orecha kráľovského alebo orecha čierneho. V prípade prvej možnosti sa darí v suchšom prostredí. Tieto stromy majú dlhšiu životnosť a silnejšiu korunu. Orechu čiernemu sa darí  aj v ťažšej pôde, ale majú kratšiu životnosť.

Vrúbľovanie

Na vrúbľovanie potrebujete dvojročný stromček, ktorý počas jesene vykopte z pôdy a presaďte do črepníka. Je potrebné umiestniť ho do teplejšej miestnosti.  Po zakorenení stromčeka, čo zistíte až na jar, môžete začať vrúbľovať, a to pri teplote nad 20 °C.

Použite vrcholové vrúble s dvoma púčikmi hrubé 12 až 16 mm. Vrúbľujte nízko nad koreňovým krčkom buď spojkovaním alebo anglickým štepením. Nakoniec miesto vrúbľovania zaviažte a zatrite štepárskym voskom.

Ako sa pripraviť na výsadbu ovocných stromov a kríkov

Rastúci výhonok nezabudnite podoprieť oporou  a na začiatku mladý stromček chráňte pred priamym slnkom.

Navrúbľovaný podpník môžete presadiť na záhon, keď už nebudú hroziť neskoré jarné mrazy, teda najvhodnejšie po 15. máji.