Ryba na Štedrý deň: Vyskúšajte 3 netradičné recepty

Ryba na Štedrý deň, spoznajte netradičné recepty. Zdroj foto: Depositphotos

Ak sa vám zunoval tradičný štedrovečerný vyprážaný kapor, vyskúšajte nasledujúce recepty. Ryba na Štedrý deň  môže chutiť aj takto neštandardne

Ryby sú veľmi zdravé aj vďaka svojmu obsahu cenného vitamínu D, ktorý je najmä v súčasnej pandemickej dobe veľmi často spomínaný. Preto by sme ich mali konzumovať nielen na Vianoce, ale aj počas iných dní. Mnohí poznajú iba tradičný recept na vypraženého kapra. Urobte tento rok zmenu. Ryba na Štedrý deň môže mať aj takéto podoby.

Kapor s horčicovou omáčkou

Budeme potrebovať:

1 kg kapra

4 polievkové lyžice horčice

2 polievkové lyžice hladkej múky

2 polievkové lyžice rozpusteného masla

citrónová šťava

korenie, soľ

cukor

0,5 l mlieka

Postup:

Rybu osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Poukladáme na plech, vložíme do rúry zohriatej na cca 180 °C a upečieme dozlatista. Medzitým zohrejeme v hrnci maslo, pridáme múku a za stáleho miešania zriedime s mliekom. Dochutíme horčicou, cukrom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Všetko premiešame a trochu povaríme. Upečené kúsky kapra poukladáme na väčšiu misu a polejeme omáčkou.

Nečakané potraviny, ktoré bojujú proti vysokému tlaku

Pstruh na zelenine

Budeme potrebovať

4 pstruhy

1 citrón

2 cibule

100 g masla

mleté čierne korenie

soľ

konzervovaná zelenina na ozdobu

Kvety pažítky v receptoch, objavte netradičné využitie

Postup:

Umyté a osušené pstruhy zvonku i zvnútra osolíme, okoreníme a pokvapkáme šťavou z polovice citróna. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Pripravíme si plech, na dno vymastené maslom poukladáme cibuľové kolieska, následne pripravenú rybu. Vložíme do rúry zohriatej na cca 150 °C a pečieme približne 30 minút s tým, že počas pečenia ryby otáčame a polievame rozpusteným maslom. Hotové pstruhy uložíme na taniere, polejeme výpekom, pokvapkáme zvyšným citrónom, ozdobíme konzervovanou zeleninou a podávame.

Losos s kôprom

Budeme potrebovať:

1 kg lososa

250 ml smotany na šľahanie

2 polievkové lyžice olivového oleja

1 citrón

citrónovú šťavu

1 viazaničku kôpru

korenie, soľ, alobal

Postup:

Rybu naporcujeme na cca päťcentimetrové plátky, ktoré prudko opečieme v panvici na rozpálenom oleji. Potom ich osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Takto pripravené ich dáme do pekáča, prikryjeme alobalom a vložíme do mierne rozohriatej rúry, aby nevychladli. Zvyšný výpek v panvici zmiešame so smotanou, pridáme posekaný kôpor, soľ a citrónovú šťavu. Dôkladne premiešame a odstavíme. Každú porciu lososa polejeme omáčkou a ozdobíme plátkom citróna.