Cuketové cesnakové fašírky: Recept na zdravé chutné jedlo

Cuketové cesnakové fašírky: Recept na zdravé chutné jedlo Zdroj foto: Depositphotos

Hľadáte recept na chutnú večeru či obed? Cuketové cesnakové fašírky je zdravé chutné jedlo, ktoré treba určite vyskúšať.

Cuketové cesnakové fašírky kombinujú nastrúhanú cuketu s cesnakom, parmezánom a bylinkami. Môžu sa podávať s pikantnou omáčkou či kečupom. Záleží však od vašich chutí. Je to vhodné predjedlo, večera či dokonca i ľahšie hlavné jedlo, s ktorým nič nepokazíte, aj keď držíte diétu.

Ako si vyrobiť cuketovú pochúťku s cesnakom

Krok 1: Pripravte si ingrediencie

Predhrejte rúru na 200˚CF. Plech zľahka potrite masťou alebo vyložte pergamenovým papierom. Prichystajte si suroviny: vajce, cuketu, parmezán, cesnak, strúhanku, nasekanú pažítku, petržlenovú vňať, bazalku, oregano, soľ, korenie a pikantnú omáčku či kečup na namáčanie.

Krok 2: Odstráňte šťavu z cukety

Kľúčom k úspechu tohto receptu je vytlačiť z nastrúhanej cukety čo najviac šťavy. Tak dosiahnete, aby boli fašírky zvonka chrumkavé a zvnútra jemné.

Cuketu dobre opláchnite pod čistou tečúcou vodou. Odrežte konce a nastrúhajte cuketu na hrubom strúhadle. Ak máte veľkú cuketu, prekrojte ju na polovicu a pred strúhaním vyberte semienka.

Nastrúhanú cuketu zabalte do čistej kuchynskej utierky a skrúťte ju, aby ste vyžmýkali vodu.

Krok 3: Suroviny zmiešajte

Keď je cuketa trochu suchá, dajte ju do stredne veľkej misy. Nasekajte bylinky, očistite a nastrúhajte cesnak a pridajte do misy spolu s vajcom, parmezánom, strúhankou, soľou a korením. Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.

Krok 4: Tvarujte cuketové fašírky

Zoberte jednu polievkovú lyžicu cuketovej zmesi, vytvarujte malú guľu a položte na pripravený plech. Opakujte so zvyšnou zmesou.

Krok 5: Pečte v predhriatej rúre

Upečte dozlatista a podávajte teplé s paradajkovou omáčkou, kečup alebo čili omáčkou.

Ak vám fašírky náhodou ostanú, skladujte ich v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 5 dní. Na opätovné zahriatie ich vložte do predhriatej rúry na 200˚C a pečte, kým sa nezohrejú, asi 5 až 8 minút.

Surový med a prečo by ste ho mali jesť pre naše zdravie

Ako zmraziť cuketové cesnakové fašírky

Postupujte podľa receptu a nechajte cuketové fašírky vychladnúť. Položte v jednej vrstve na plech na pečenie a rýchlo zmrazte jednu hodinu. Keď sú cuketové guľky zmrazené, vložte ich do vrecka určeného do mrazničky. V mrazničke ich môžete skladovať 4 mesiace.

Ohrievajte predhriatím rúry na 200˚C. Zmrazené cuketové fašírky nemusíte rozmrazovať a môžete položiť hneď na plech a pečte, kým sa neprehrejú a nie sú zvonka chrumkavé, asi 10 až 15 minút.