Super triky na vyčistenie dlaždíc. Takto to pôjde ľahko

Super triky na vyčistenie dlaždíc. Takto to pôjde ľahko Zdroj foto: Depositphotos

Zamestnáva vás predvianočné upratovanie? Zistite super triky na vyčistenie dlaždíc, ktoré vám ušetria čas.

Dlaždice sú ideálnym povrchom najmä do kúpeľne a vlhkých miestností. Niekedy sa môžu horšie čistiť. Existujú super triky na vyčistenie dlaždíc, vďaka ktorým bude táto práca oveľa jednoduchšia.

Ešte pred umývaním si treba pripraviť nasledovné:

  • metlu alebo vysávač
  • kefu alebo mop
  • prášok na pečenie
  • zubnú kefku
  • citrónovú šťavu
  • uterák
Na modrinu, popáleniny či čistenie, zubná pasta to dokáže

Tip 1: Udržujte dlaždice čisté

Hoci sú dlaždicové podlahy odolné, mali by sa snažiť udržiavať ich čisté. Ak sa na ich povrch dostanú materiály ako napríklad piesok, môže to dlaždice poškrabať a zostanú potom matné. To ovplyvňuje vzhľad podlahy. Z tohto dôvodu je dôležité pravidelne zametať alebo vysávať dlaždice.

Tip 2: Čím čistiť dlaždice

Na vytieranie dlaždíc nepotrebujete špeciálne čistiace prostriedky (vo väčšine prípadov.) Ak máte drahší materiál, ako je napríklad mramor alebo kameň, určite sa poraďte s predajcom, ako takéto podlahy udržiavať, aby ste ich nepoškodili.

Ak však máte tradičnú dlažbu, môžete na utieranie podláh použiť jemný čistič zriedený v teplej vode. No nemusíte kupovať drahé prostriedky na umývanie. Pomôcť môže napríklad pár kvapiek octu do vody, ktorou umývate dlaždicový povrch. Dávajte pozor aj na to, aký štýl mopu používate. Špongiový mop nie je veľmi vhodný, lebo má tendenciu vtláčať nečistoty do škárovacej hmoty medzi dlaždicami a tiež do rohov miestnosti. Na ručné utieranie podláh môžete použiť handričku alebo kefu. 

Tip 3: Sušenie podlahy

Keď sú podlahy umyté, veľa gazdiniek ich nechá voľne vyschnúť na vzduchu. Takto môžu vzniknúť škvrny od vody. Vyhnite sa im tak, že umytú podlahu pretriete suchým uterákom. Podlaha bude potom čistá a lesklá, bez vodných škvŕn.

Tip 4: Vyčistite škáry medzi dlaždicami

Po čase sa môžu škáry medzi dlaždicami znečistiť a zaniesť tak, že sa na nich vytvorí nepekný povlak. Keď sa to stane, utrite podlahu citrónovou šťavou alebo vodou, do ktorej ste pridali prášok na pečenie. Ak máte mramorovú dlážku, citrónovú vodu radšej nepoužívajte.Pri čistení si môžete pomôcť starou zubnou kefkou.