Cezmína ostrolistá: Ako pestovať tento symbol Vianoc

Cezmína ostrolistá: Ako pestovať tento symbol Vianoc Zdroj foto: Depositphotos

Kto by nepoznal tento symbol Vianoc? Cezmína ostrolistá môže byť ozdobou vašej záhrady po celý rok, nielen počas najkrajších sviatkov roka.

Cezmína ostrolistá ( Ilex aquifolium) patrí medzi najčastejšie symboly Vianoc. Ozdobujeme ňou adventné vence, vyrábame z nej krásne dekorácie na stôl. Cezmína vie však krásne oživiť i našu zimnú záhradu. Tento vždyzelený krík prevažne červenými bobuľami môžeme do záhrady vysadiť ako solitér, živý plot alebo tvarovaný ker. Existuje veľa odrôd cezmíny, ktoré majú najmä dekoratívnu funkciu. Líšia sa pestrým sfarbením listov a plodov. Obdobie kvitnutia je od mája do júla. Keďže samčie a samičie kvety sú na rôznych kríkoch, je potrebné vysadiť obe pohlavia.

Ako vypestovať klíčky doma len za 1 týždeň

Ako cezmínu využiť v záhrade

Ako bolo spomenuté vyššie, mnohí záhradkári využívajú cezmínu vo svojej záhrade na tvorbu živých plotov, clôn pred neželanými pohľadmi, alebo na rozdelenie plochy. Výborne sa hodí najmä na vytvorenie živého nepreniknuteľného plota, ktorý bude chrániť pozemok svojimi pichľavými zúbkatými alebo tŕňovými listami. Ak si zvolíme odrodu so zaujímavým sfarbením listov, do prostredia vnesieme pestrý prvok.

Živé ploty z tohto kríka dorastajú do výšky jedného alebo dvoch metrov. Na jeden meter by mala byť výsadba dvoch až štyroch kusov. Treba ho však pravidelne strihať, inak nám cezmína môže narásť po čase do výšky 15 metrov a do šírky až 8 metrov. Solitéry sa strihajú len prvé roky, aby sme získali optimálny tvar. Živé ploty je potrebné strihať začiatkom jari.

Cezmína ostrolistá: Ako pestovať tento symbol Vianoc
Zdroj foto: Depositphotos

Ako pestovať cezmínu ostrolistú

Tento vždyzelený ker obľubuje stredne úrodnú, vlhkú pôdu bohatú na humus. Bude sa mu dariť na plnom slnku, no i v čiastočnom tieni. Výhodou je, že pred mrazmi sa nemusí chrániť. Znesie mínusové teploty až do – 20 °C. Najvhodnejším obdobím na sadenie je začiatok jari alebo neskorá jeseň.

Ako rozmnožovať cezmínu ostrolistú

Cezmína sa veľmi dobre rozmnožuje z odrezkov, ktoré necháme zakoreniť. Z materskej rastliny treba odrezať odrezky tvrdého dreva s dvoma vrcholovými nepoškodenými listami, ktoré by mali byť aspoň 8 cm dlhé. Rez by sa mal ošetriť stimulátorom rastu pre rýchlejšie zakorenenie.