25 chutných kvetov, o týchto to málokto vie, II.

25 chutných kvetov, o týchto to málokto vie Papuľka, zdroj foto: Depositphotos

Mnohé z nich skončia na komposte, a pritom sa z nich dá variť. Tu je ďalších 25 chutných kvetov, ktoré sa môžu pestovať aj na jedenie.

Medzi 25 chutných kvetov určite patria nasledujúce rastliny. Niektoré bežne pestujeme na konzumáciu, ale zväčša iných častí. Nikdy by nám pritom nenapadlo, že jesť z nich sa dajú aj kvety.

Kvet hrachu

Zelený hrášok milujú mnohí z nás, no málokto využíva na konzumáciu aj jeho kvety. Zväčša, ak nestihnú dozrieť, skončia na komposte. Kvety hrachu majú pritom sviežu hráškovú príchuť, ktorá chutí ako jemnejšia verzia zeleného hrášku. Pozor na okrasné odrody, tie sa v žiadnom prípade nemajú jesť, lebo sú jedovaté.

25 jedlých kvetov, ktoré sú zároveň krásne, č. I.

Kvety pažítky

Podobne sú na tom aj kvety pažítky. Jeme zväčša iba stonku a kvety vyhadzujeme. A pritom sa dajú použiť všade, kde chceme mať nádych cibule alebo cesnaku. Úžasné sú primiešané do cestovín alebo do omelety.

Papuľka

ide o jedlé kvety trošku horkastej chuti. Zväčša sa používajú ako dekorácia na tanieri.

Yzop lekársky

Kvety a listy tejto rastliny sa dajú použiť do šalátov. Chuť je podobná sladkému drievku s príchuťou mäty. Yzop má naviac liečebné účinky proti zápalom a kŕčom.

25 chutných kvetov, ktoré by ste mali poznať
Yzop lekársky, zdroj foto: Depositphotos

Kvety fazule šarlátovej

Kvety fazule disponujú príjemnou fazuľovou príchuťou, preto skvele dochutia šaláty a iné jedlá. Môžeme ich konzumovať surové, ale ak si ich chceme dopriať veľké množstvo, je lepšie ich uvariť. Podobne ako fazuľa obsahujú malé množstvo lektínu fytohemaglutinínu, ktorý môže spôsobiť nevoľnosť a nadúvanie.

Kvety koriandra

Väčšina záhradkárov kvety koriandra odstraňuje, alebo ich nechá dozrieť na semeno. No možno mnohí z vás nevedia, že jesť sa dajú okrem vňate aj kvety. Tie takisto majú koriandrovú chuť.

Kvety cesnaku

Vedeli ste, že kvety cesnaku, podobne ako pažítka, sa dajú jesť? Cesnak je naozaj úžasná rastlina, ktorá má mnoho využití. Kvety sa hodia do omáčok, šalátov, polievok a podobne.

Kvety feniklu

Feniklové kvety majú jemnú anízovú chuť. Pridajú to pravé orechové mäsovým jedlám alebo polievkam ( napríklad rybacej).