25 jedlých kvetov, ktoré sú zároveň krásne, č. I.

25 jedlých kvetov, ktoré sú krásne Ľaliovka, zdroj foto: Depositphotos

Sú nielen potešením v záhrade, ale aj chutným doplnkom niektorých jedál. Týchto 25 jedlých kvetov sa oplatí poznať a pestovať vo svojej kvetinovej záhradke. Prinášame vám prvú časť.

Týchto 25 jedlých kvetov môže mať dvojaké využitie. Sú nielen krásne, ale aj jedlé. Niektoré z nich možno poznáte, a niektoré zas sú pre vás novinkou. Ktoré krásne kvety sa dajú jesť?

Slnečnice

Vedeli ste, že z krásnych slnečníc sa dajú využiť na jedenie nielen semienka, ale tiež kvety? Chutia podobne ako artičoky. Jedlé sú dokonca aj listy. Pozor však, okraj zrelého okvetného lístka môže mať horkú chuť.

Fialky

Fialky v mnohých oblastiach rastú ako burina. Niektorí z nás ich majú vo svojej záhrade nielen pre krásu, ale aj pre sladkú kvetinovú chuť.

Jedlé kvety a vňať z vašej záhrady, ktoré vyhadzujeme

Ruže

Ruže patria medzi najznámejšie jedlé kvety a aj medzi najkrajšie. Dokonca sa na konzumáciu šľachtia špeciálne na to určené odrody. Čo sa týka chuti, vo všeobecnosti platí, čím tmavší odtieň ruže, tým ostrejšia chuť.

25 jedlých kvetov, ktoré sa oplatí mať na záhrade
Zdroj foto: Depositphotos

Begónie

Na jedenie sa dajú použiť dokonca i begónie. Tieto kvety majú sladkokyslú chuť a hodia sa najmä do šalátov. Pozor, begónie obsahujú kyselinu šťaveľovú, preto ak sa konzumujú vo veľkom množstve, môžu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť.

Cezmíny

Tento pekný kvet, ktorý je ozdobou mnohých záhrad, sa používa do šalátov.

Ibištek

Ibištek je výborný nielen v podobe čaju, ale aj do šalátov a ako chutná ozdoba koláčov. Navyše má upokojujúce účinky na žalúdočné kŕče. Okrem surovej konzumácie môžete okvetné lístky nakladať alebo variť. Ibištek chutí podobne citrón spojený s brusnicou.

Pivónia

Keď je reč o krásnych jedlých kvetov, nedá sa zabudnúť na pivóniu. V lete ozdobte lupienkami z tejto rastliny limonády alebo koláče. Pivónia má jemne sladkú ovocnú chuť.

Ľaliovka

Keď si zahryznete do ľaliovky, možno sa ju rozhodnete pestovať iba na jedenie. Napríklad také neotvorené puky vyprážané na masle a ochutené soľou sú veľmi dobré. Nie všetky odrody tohto kvetu sú jedlé a nejedzte ich v nadmernom množstve, pretože môžu mať laxatívny účinok.