3 najčastejšie chyby, pri výrobe jablčného octu

3 najčastejšie chyby, pri výrobe jablčného octu Zdroj foto: Depositphotos

Aj keď je príprava tohto zdravého produktu z jabĺk nenáročná, predsa len existujú 3 najčastejšie chyby, ktoré môžu všetko pokaziť a zmariť našu snahu. 

Jablčný ocot sa dá využiť nielen v kuchyni pri príprave rôznych dobrôt, ale pomáha nám zlepšiť naše zdravie a krásu. Napríklad, ak si ním budeme oplachovať vlasy, získajú nádherný lesk a budú zdravšie. O výrobe jablčného octu sme hovorili v tomto článku. Dnes si povieme, aké 3 najčastejšie chyby môžeme spraviť pri jeho výrobe.

Jablká v nádobe sú zle zakryté

Pri príprave jablčného octu je dôležité, aby sme nakrájané jablká alebo jablkové šupky počas fermentovania zakryli buď gázou, alebo plátnom. Je to preto, aby sa k jablkám dostal vzduch, ale zároveň, aby boli chránené pred muškami a inými škodcami, či nečistotami, ktoré by sa mohli dostať do pohára počas kvasenia. Pri zlom zakrytí sa ocot môže znečistiť a celý náš proces výroby sa môže pokaziť.

Výborné nakladané jalapenos papričky

Zabudnutý ocot

Keďže výroba octu trvá minimálne osem týždňov, môže sa ľahko stať, že na neho zabudneme. Ak necháme jablká v tmavej miestnosti kvasiť veľmi dlho, môžu splesnivieť a začať nepríjemne zapáchať.

3 najčastejšie chyby, pri výrobe jablčného octu
Zdroj foto: Depositphotos

Počas procesu kvasenia sa jablká nemiešali

Ocot sa môže pokaziť, aj keď ho dobre zakryjeme, pridáme dostatok cukru a nezabudneme naň. No i miešanie veľmi dôležité. Tak sa všetky zložky dobre spoja a výsledný produkt je potom podľa nášho želania. Nenašli ste dostatočne tmavé miesto, ktoré je potrebné počas kvasenia a tekutina bola vystavená svetlu či dokonca slnečným lúčom? Aj to je chyba. Slnko vadí a môže našu snahu o výrobu jablčného octu celkom pokaziť.

Jablčný ocot sa dá použiť naozaj na všeličo. Dokonca sa z neho dajú pripravovať chutné sladké koláče.