Ako urobiť účinné kvapky proti kašľu z tejto buriny

Ako urobiť účinné kvapky proti kašľu z tejto buriny Foto: Depositphotos

O jablčníku obyčajnom sme hovorili v tomto článku. Ako urobiť účinné kvapky proti kašľu z tejto buriny? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch. 

Jablčník obyčajný je naozaj pozoruhodná bylinka, ktorá nenápadne rastie na našich lúkach. Ako urobiť účinné kvapky proti kašľu z tejto buriny? To i jej ďalšie možnosti použitia vám prezradíme nižšie.

Recept na kvapky proti kašľu

Budete potrebovať:

1 šálka čerstvých listov a kvetov jablčníka obyčajného alebo 1/3 šálky sušenej byliny.
1 šálka medu
1 šálka cukru
1 lyžička vínneho kameňa
šťava z jedného citróna
1 lyžička masla

Príprava:

Dajte jablčník do nádoby a zalejte ho litrom vriacej vody. Nechajte lúhovať 30-60 minút. Zapekaciu misu 9 x 13 vymastite maslom. Bylinky sceďte z vody, vyžmýkajte ich, aby ste odstránili všetku tekutinu, a potom ich vyhoďte.
Nalejte tekutinu do veľkého hrnca a pridajte cukor, med, vínny kameň a citrónovú šťavu. Sirup priveďte do varu a varte 5 minút. Potom pridajte maslo a varte ďalších 5 minút. Po uplynutí tejto doby tekutinu nalejte do zaváracieho pohára a dobre uzavrite. Nechajte vychladnúť a po vychladnutí skladujte v chladničke. Užívajte v prípade potreby niekoľko kvapiek denne.

25 jedlých kvetov, ktoré sú zároveň krásne, č. I.

Ďalšie použitia jablčníka obyčajného

Uvarte si z neho čaj

Pociťujete príznaky chrípky a prechladnutia? Uvarte si z neho čaj. Oslaďte ho medom a dochuťte citrónovou šťavou a máte účinného pomocníka v boji proti týmto ochoreniam.

Jablčník sa dá požiť do horúceho kúpeľa

Kúpele sú skvelým spôsobom, ako sa uzdraviť, oddýchnuť si a relaxovať, keď ste chorí. Existujú určité terapeutické byliny, ktoré môžu kúpeľ zlepšiť, keď sa vložia do horúcej vody. Jednou z nich je jablčník obyčajný. Špeciálne pomáha pri bronchitíde a kašli. Vynikajúci bylinkový kúpeľ s jablčníkom účinkuje rovnako dobre ako vypitie šálky čaju, ale pre vonkajšok tela. Bylinkový kúpeľ urobíte buď tak, že vložíte plátenné vrecko s bylinkami do kúpeľa, alebo si pripravíte čaj z jablčníka a vylejete do vane s horúcou vodou. Aby ste zvýšili účinky vášho kúpeľa, môžete pridať aj iné bylinky a éterické oleje.

Ako sirup proti kašľu

Sirup má okamžitý upokojujúci účinok, ktorý rozloží hlieny vo vašom organizme a pomôže tak vášmu telu rýchlejšie sa ich zbaviť. Ďalšou výhodou sirupu z jablčníka je tiež fakt, že nemá žiadne vedľajšie účinky, ako je malátnosť a ospalosť.

Ako liek na kožné problémy

Jablčník obyčajný sa po stáročia využíva na hojenie rezných rán a modrín. Aplikuje sa priamo na rany a používa sa tiež na hojenie vredov, rán a iných poškodení kože, ako je ekzém a dokonca pásový opar. Ide o skvelú pleťovú masť, ktorá sa dá ľahko vyrobiť aj doma.