Ako udržať hady ďaleko od vašej záhrady alebo chaty

hady Zdroj: Pixabay.com

Mnohí záhradkári tvrdia, že neexistuje účinný repelent, ktorý by vás ochránil pred hadmi. Avšak predsa sa len niečo dá urobiť. Ako udržať hady ďaleko preč od vašej chaty?

Väčšina odborníkov sa zhoduje, že najlepší spôsob prirodzeného repelentu, ktorý ochráni vašu záhradu či chatu pred prítomnosťou hadov, je zbytočne ich nepriťahovať. Vyskúšajte tieto tipy.

Zbavte sa hlodavcov a dostupných zdrojov jedla

Had do vášho obydlia či chaty prichádza väčšinou s úmyslom vyhľadať potravu. Myši a potkany sú preň pochúťkou. Ak sa chceme teda zbaviť hadov, najskôr sa treba zbaviť ich. Taktiež zbytočne nenechávajte otvorené nádoby na potraviny vonku a tiež nenechávajte krmivo pre zvieratá cez noc dostupné aj iným tvorom.

Ako si urobiť účinný prírodný repelent proti kliešťom

Utesnite všetky otvory, ktorými môžu prísť hady do chaty

Veľké trhliny alebo otvory, ktorými sa hady alebo hlodavce môžu dostať do vašej chaty. Taktiež skontrolujte miesta, kde do vašej chaty vstupujú káble alebo tam, kde sú vetracie otvory.  Utesnite veľké otvory alebo cez ne dajte husté pletivo.  Taktiež prezrite všetky priestory pod dverami alebo okolo okien, kde sa môžu dostať hady, myši, krysy a iní nevítaní návštevníci.

Odstráňte kríky alebo rastliny pri múroch domu. Hady sa radi schovávajú v kríkoch a vysokých porastoch. Ich odstránením môžete zabrániť tomu, aby ich to lákalo do vašej blízkosti.

Ako udržať hady ďaleko od záhrady

Ak chcete chrániť svoju rodinu a domácich miláčikov pred hadmi, mali by ste tiež podniknúť opatrenia na ich odstránenie z pozemku, ktorý obklopuje váš dom alebo chatu. Perfektný biotop pre hadov zahŕňa jedlo, vodu a prístrešie. Preto čím viac môžete narušiť alebo eliminovať ich biotopy z okolia vášho domova, tým menej je možnosť, že hady prídu do vašej záhrady

Udržiavajte záhradu a trávu pravidelne koste

Vysoká tráva je ideálnou skrýšou pre hadov, preto nedovoľte, aby vaša záhrada zarástla vysokou trávou.

Jednoduché úpravy vašej záhrady

Čím menej terás, skalničiek, rybníkov, tým menej je vaša záhrada príťažlivá pre hadov. Jednoduchá úprava vášho dvora  neumožní vytvoriť skrýše pre hadov a rybníky zas môžu prilákať žaby, ktoré sú tiež obľúbenou potravou plazov.

Neskladujte drevo

Poukladané drevo poskytuje hadom útočisko pred dravcami, ako je jastrab a podobne. Navyše medzery medzi hromadami dreva sú teplé a takéto miesta priťahujú hadov, keďže potrebujú korigovať svoju telesnú teplotu.