10 metód konzervovania vašej úrody zo záhrady

10 metód konzervovania vašej úrody zo záhrady Zdroj foto: Depositphotos

Bola vaša záhradkárska sezóna bohatá na úrodu? Možno sa vám zíde týchto 10 metód konzervovania plodín, ktoré predĺžia ich trvanlivosť. 

10 metód konzervovania vašej úrody zo záhrady

Konzervovanie potravín, ovocia a zeleniny je bežnou činnosťou najmä v prípade ľudí, ktorí majú vlastnú záhradku. Poďme si spolu zrekapitulovať, akými spôsobmi sa dá uchovať úroda tak, aby vydržala aj počas zimných mesiacov. Niektoré metódy konzervovania sú pre vás známe a niektoré už menej. Ako to robíte vy?

Výroba džemov, lekvárov a marmelád

Nejde o žiadnu novinku v konzervovaní a určite patrí medzi populárne spôsoby, ktoré stojí za to vyskúšať. Najmä v prípade nadbytku ovocia vhodného na výrobu tohto výrobku. Tu je niekoľko príkladov, ako na to:

Nakladanie v sladkokyslom náleve

Najčastejší a najznámejší spôsob najmä spracovania uhoriek. Recept, ako správne nakladať uhorky nájdete tu:

Sterilizácia

Ani sterilizácia a výroba kompótov nie je pre mnohé gazdinky a záhradkárov žiadnou neznámou. Ako správne zavárať a akým chybám sa vyhnúť? O tom sme si hovorili v tomto článku:

Najčastejšie chyby pri zaváraní, takto ich odstránite

Kvasenie

Kvasená kapusta je veľmi chutná a zdravá. Dajú sa z nej pripravovať rôzne jedlá, ale čo je dôležité, dodáva nám cenné vitamíny aj počas zimy. Ako kvasiť kapustu, o tom sme si hovorili tu:

Mrazenie

Niektoré potraviny sa dajú uchovať na dlhší čas mrazením. Je to jeden z najjednoduchších spôsobov, ako predĺžiť životnosť vašej úrody.

Sušenie

Sušené paradajky, jablká či slivky sú veľmi chutné a mnohí z nás si nevedia predstaviť spracovanie ovocia a zeleniny iným spôsobom.

Údenie

Takýmto spôsobom sa uchovávajú najmä mäsové výrobky. Ide o starší spôsob konzervovania, ktorý bol v minulosti často využívaný najmä v prípade chovateľov hospodárskych zvierat.

Solenie

Soľ je veľmi účinný konzervant a využívala sa na uskladnenie potravín najmä v minulosti. Ale aj dnes sa nájdu niektorí z vás, ktorí na tento spôsobom predĺženia životnosti zeleniny, mäsa či iných potravín nedajú dopustiť.

Uskladnenie v pivnici

Zeleninu, ako je mrkva, cibuľa, zemiaky a inú koreňovú zeleninu, môžete skladovať na tmavom mieste, kde je chladnejšie, aby boli potraviny čerstvé.

Túto metódu môžete použiť tiež v prípade jabĺk a paradajok, pokiaľ sú zabalené alebo skladované na mieste, kde sa nemôžu navzájom dotýkať. Tak sa totiž dá zabrániť rozšíreniu hniloby na ostatné plodiny.

Kandizovanie

Podobne ako soľ, aj cukor býva veľmi dobrým konzervantom. O metódach, ako si vyrobiť vlastné presladené ovocie, sme si hovorili v tomto článku.