Príprava ovocných štiav: Takto vám dlho vydržia

príprava ovocných štiav, takto vám dlho vydržia. Zdroj foto: Pixabay

Nápoje získané z čerstvého ovocia sú pre nás veľmi zdravé. Spoznajte recepty, vďaka ktorým bude príprava ovocných štiav jednoduchá a vydržia vám čo najdlhšie. 

Ovocné šťavy môžu výrazným spôsobom obohatiť náš jedálniček. Najmä preto, že obsahujú všetky cenné živiny, ktoré sa v ovocí ukrývajú. Najzdravšia je čerstvá šťava. No existujú spôsoby, ako si ju uchovať na neskorší čas. Príprava ovocných štiav je buď lisovaním, alebo parením, pridaním cukru z nej navyše môžeme získať chutný nápoj.

Domáci ríbezľový rôsol či mušt. Pripravte si ich sami

Ako získať šťavu z ovocia

Ovocné šťavy sú číre nápoje a získavajú sa, ako bolo spomenuté vyššie, buď lisovaním, alebo parením celého či rozkrájaného ovocia.

Lisovanie ovocia

Umyté ovocie zbavíme poškodených častí a lisujeme v košovom alebo plachtičkovom lise. Predtým ovocie drvíme alebo postrúhame, aby sa z plodov lepšie a rýchlejšie uvoľňovala šťava. Drvina sa môže nechať niekoľko hodín stáť, čím sa uvoľní šťava a lisuje sa len pevný podiel. Výlisky často obsahujú ešte veľa šťavy, preto sa pri niektorom ovocí drvia a zalievajú vodou. Po niekoľkohodinovom vylúhovaní sa výlisky znovu lisujú a získaná šťava sa zmieša so šťavou z prvého lisovania.

Ovocnú šťavu necháme usadiť, stočíme z kalov a čo najskôr upravujeme, plníme a sterilizujeme. Šťava nemá pritom kvasiť, pretože kvasením sa zakalí a zhorší sa jej chuť a vôňa.

Aby vám takto získaná šťava vydržala čo najdlhšie, musí sa sterilizovať podobne ako kompóty pri teplote 80 až 85 °C cca 15 minút.

Šťava získaná pomocou pary

Z menšieho množstva ovocia sa šťava môže získať parením. Výhody tohto postupu získavania štiav oproti lisovaniu sú v menšej prácnosti a jednoduchosti, pretože získaná šťava je hotová a súčasne sterilná.

Umyté a upravené ovocie sa plní do dierovanej nádoby (alebo na tkaninu) a súčasne sa presýpa cukrom. Hneď alebo do dvoch hodín sa do spodného hrnca naleje dostatočné množstvo vody, ktoré sa zohreje do varu. Vzniknutá para preniká vrstvou osladeného ovocia, zohrieva ho, čím sa uvoľňuje šťava. Táto šťava steká do zásobného hrnca, odkiaľ sa buď stáča hadičkou priamo do fliaš, alebo sa plní naberačkou po ukončení procesu.

Ako si vyrobiť domáci odparovač? Potrebujeme veľký hrniec s troškou vody, do ktorého vložíme menší na zachytávanie šťavy. Nad oba hrnce natiahneme tkaninu (alebo použijeme dierovanú nádobu), dobre pripevníme. Na tkaninu sa poukladá upravené ovocie a všetko je potrebné prikryť pokrievkou.

Získaná šťava sa riedi vodou z kondenzovanej pary a prisládza sa cukrom natoľko, že sa môže hneď plniť do čistých predhriatych fliaš. Pri plnení musí byť hrniec na sporáku, aby šťava bola dostatočne teplá a jej teplota sa neznížila pod 70 °C. Fľaše alebo kompótové poháre sa dobre uzatvoria a položia sa do vodorovnej polohy, aby sa dosterilizovalo. Pritom sa fľaše môžu zakryť, aby rýchlo nevychladli.