Domáce prostriedky na ničenie buriny, ktoré sú ekologické

Domáce prostriedky na ničenie buriny, ktoré sú ekologické Zdroj foto: Pixabay

Na trhu je veľa prípravkov, ktoré vám pomôžu v boji s neželanými rastlinami. Domáce prostriedky na ničenie buriny si dokonca môžete vyrobiť aj sami. Tu je niekoľko tipov.

Domáce prostriedky na ničenie buriny

Komerčné prostriedky na ničenie buriny sú účinné, pretože obsahujú drsné chemikálie, ktoré burinu okamžite ničia. Ale na druhej strane nie sú ekologické. Navyše niektoré z týchto drsných chemikálií môžu tiež zabiť vašu zeleninu a akékoľvek iné rastliny v okolí, ak prídu s nimi do kontaktu.

Ďalšou nevýhodou je, že látky ako kyselina dichlórfenoxyoctová a glyfosát sa môžu vyplavovať do studní a vodných tokov. Tieto chemikálie sú toxické pre dobré mikróby a život vo vašej pôde – napríklad dážďovky – a tiež pre ryby v blízkych vodných zdrojoch.

Riešením môžu byť prírodné prostriedky na ničenie buriny, ktoré môžete vyrobiť z často lacných ingrediencií.

Na mravce, blchy, burinu či hnojivo pre stromy. Vyskúšajte toto!

Postrek z octu, soli a jari

Zmes octu, soli a prostriedku na umývanie riadu je vynikajúcou alternatívou k tvrdším chemikáliám a funguje mimoriadne dobre.

Ocot obsahuje kyselinu octovú, ktorá vysušuje bunky v rastlinách. Rovnako ako soľ. Navyše bráni koreňom rastlín v prijímaní vody a živín. Jar je povrchovo aktívna látka a pomáha udržať ocot i soľ prilepené na burine, namiesto aby stekali do pôdy.

Na výrobu potrebujete:

5 litrov octu
1/2 šálky soli
1 polievková lyžica tekutého prostriedku na umývanie riadu

Tento roztok nastriekajte na rastlinu najlepšie počas slnečného dňa. Slnko totiž umocní účinok tohto domáceho postreku. Výsledky sa môžu objaviť po dvoch dňoch.

Postrek z vriacej vody a soli

Tento postrek je najvhodnejší, ak potrebujete odstrániť burinu rastúcu v medzerách medzi dlaždicami a na chodníkoch.

Na výrobu potrebujete:

Do hrnca z vriacou vodou pridajte dve polievkové lyžice soli a vylejte na burinu.

Postrek z jari a boraxu

Na výrobu potrebujete:

1 polievková lyžica boraxu
1 polievková lyžica jari
1 liter vody

Tento domáci postrek účinkuje najlepšie na mladé a jednoročné buriny. V prípade tých trvanlivejších rastlín budete musieť opakovať častejšie.