Ako sa zbaviť púpav a dôvody, prečo to nerobiť

Ako sa zbaviť púpav a dôvody, prečo to nerobiť Zdroj foto: Pixabay

Táto odolná burina je asi súčasťou každej záhrady a boj s ňou sa zdá niekedy nekonečný. Poradíme vám spôsoby, ako sa zbaviť púpav, ale tiež dôvody, prečo to nerobiť. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, no môže byť pre nás táto rastlina aj užitočná.

 

Púpavu lekársku pozná asi každý záhradkár. Tieto drobné slnká vedia vyrásť takmer všade, no najmä tam, kde si ich neželáte. Ak hľadáte spôsoby, ako sa zbaviť púpav, ste na správnej adrese. No ako napovedá samotný jej názov, púpava lekárska môže byť pre nás aj užitočná.

Dôvody, prečo sa nezbavovať púpav

  • majú na náš organizmus liečivé účinky – púpavy obsahujú zlúčeniny, ktoré preukázateľne kontrolujú hladinu cukru v krvi, zlepšujú naše trávenie, znižujú hladinu cholesterolu i krvný tlak a bojujú so zápalmi. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že pomáhajú v boji proti rakovine.
  • dajú sa jesť – púpava môže dodať chuť vašim šalátom. Dá sa z nich pripravovať čaj, víno alebo chutný a zdravý med.
  • predstavujú zábavu pre vaše deti – najmä staršie ročníky si určite pamätajú, koľko zábavných vecí sa dá urobiť z púpav. Od pletenia vencov, výroby náhrdelníkov či náušníc až po píšťalky a iné veci.
  • milujú ich včely a iní prospešní opeľovači – púpavy sú dôležitým zdrojom peľu pre mnoho hmyzu vrátane včiel. Bez včiel by sa väčšine vašich záhradných rastlín príliš nedarilo. Žiarivo žlté kvety priťahujú množstvo opeľovačov a prospešného hmyzu, ktorý vám môže poskytnúť pomocnú ruku pri pestovaní plodín. Takisto aj vtáky sa tešia zo semien púpavy. Pre niektoré druhy sú dokonca dôležitým zdrojom potravy.
Zarastená záhradka: Jednoduché tipy, ako s ňou bojovať

Spôsoby, ako sa zbaviť púpavy

Aj keď môžu byť púpavy nepríjemnosťou a ničiť pôvodný vzhľad nádherného zeleného trávnika, nie sú najhoršou burinou, s ktorou sa môžete stretnúť. Herbicíd by sme teda mali považovať za úplne poslednú možnosť, keď všetky ostatné metódy neboli príliš úspešné.

Ocot

Ocot je vďaka svojim kyslým vlastnostiam organický, prírodný herbicíd. Čím silnejší je ocot, tým väčší úspech budete mať. Obyčajný starý ocot, ktorý je v špajzy uskladnený príliš dlho, nebude obzvlášť silný. Dajú sa však kúpiť výrobky s vyššou koncentráciou kyseliny alebo ocot prevarte, aby ste zvýšili jeho účinnosť. Pozor : ocot je schopný usmrtiť okolitú trávu, preto buďte pri jeho aplikácii opatrní. Ocot, bohužiaľ, nie vždy úspešne zničí koreň. Ak tento prírodný herbicíd nestačí, vyskúšajte jeden z našich domácich receptov na ničenie buriny.

Vypaľovanie

Ide o rýchly spôsob, ako okamžite zabiť púpavy, ktorý vyžaduje presnosť a opatrnosť. Pálením sa rýchlo zbavíte buriny, ale nespálite koreň púpavy, takže nakoniec dorastú.

Ručné vytrhanie

Ak sa vám podarí vytrhnúť koreň púpavy, ide o najúčinnejšiu metódu. Vyťahovanie koreňov okrem nadzemnej rastliny môže byť náročné aj v závislosti od podmienok. Lepšie sa vytrhávajú buriny z mokrej pôdy ako zo suchej. Manuálne odstránenie je vhodnou možnosťou pre trávniky posypané púpavami, ale pri silnom napadnutí zvážte iné metódy.