Pestujte liečivé bylinky pre vaše sliepky, budú zdravšie

Pestujte liečivé bylinky pre vaše sliepky, budú zdravšie Zdroj foto: Pixabay

Tak ako existujú škodlivé rastliny pre vašu hydinu, tak sú aj prospešné druhy bylín. Pestujte liečivé bylinky pre vaše sliepky.  Zlepší sa nielen ich zdravie. 

Zvieratá veľmi intuitívne vnímajú, čo by mali alebo nemali konzumovať. Rovnako aj vaše sliepky dobre vedia, že určité druhy rastlín môžu zlepšiť ich zdravie, preto ich s obľubou vyhľadávajú. Preto pestujte liečivé bylinky nielen pre vás, ale tiež na vašom dvore, kde sa pasie hydina. Má to totiž niekoľko podstatných výhod. Zistite, akých.

Tieto rastliny zo záhrady sú pre sliepky nebezpečné

Výhody pestovania byliniek pre vašu hydinu

  • Byliny poskytujú vášmu kŕdľu ďalšie vitamíny a minerály, ktoré by možno nedostali prostredníctvom svojho krmiva. Napríklad v komerčných zmeskám pre hydinu nenájdete niektoré stopové minerály.  A práve liečivé rastliny ich obsahujú.
  • Možno sa budete čudovať, ale i samotné sliepky intuitívne vedia, ktoré bylinky im pomôžu v samoliečbe, preto ak majú možnosť voľného pohybu, sami si vyberú rastliny, ktoré prosperujú ich zdraviu.
  • Ako väčšina z nás vie, liečivé bylinky sú dosť aromatické rastliny. Tiež možno poznáte, že škodcovia nenávidia aromatické rastliny a vyhýbajú sa týmto vôňam. Ak teda chcete kurník bez škodcov a parazitov, prihoďte do hniezdnych búdok bylinky alebo ich zaveste zo stropu.
  • Ak dáte svojim kurčatám prospešné bylinky, môže ich to urobiť šťastnejšími a pokojnejšími. Šťastnejšie sliepky znesú viac vajíčok a to práve chce dosiahnuť veľa chovateľov hydiny.

O konkrétnych bylinkách, ktoré zlepšujú zdravie chovanej hydiny, si povieme v ďalšom článku.