Zelenina, ktorá znižuje vysoký krvný tlak, č. II

Zelenina, ktorá znižuje vysoký krvný tlak, č. II Zdroj foto: Pixabay

Zoznam prospešnej zeleniny ani zďaleka nekončí. Spoznajte ďalšie druhy zdravých potravín, ktoré dokážu znížiť vysoký krvný tlak. 

Pomôcť znížiť vysoký krvný tlak môžu aj tieto druhy zeleniny:

Paradajky a výrobky z paradajok

Paradajky sú bohaté na mnoho živín, vrátane draslíka a karotenoidového pigmentu lykopénu. Práve táto látka je významne spojená s priaznivými účinkami na zdravie srdca a konzumácia potravín s vysokým obsahom tejto živiny, ako sú jedlá z paradajok, môže prispieť k zníženiu rizikových faktorov srdcových chorôb.

Toto tvrdenie potvrdzuje až 21 štúdií. Tieto dospeli k záveru, že konzumácia paradajok a paradajkových výrobkov zlepšuje krvný tlak a môže prispieť k zníženiu rizika srdcových chorôb a úmrtí súvisiacich so srdcovými chorobami.

Zelenina z vašej záhrady, ktorá znižuje krvný tlak

Zeler

Zeler je obľúbená zelenina, ktorá môže mať pozitívne účinky na krvný tlak. Obsahuje totiž zlúčeniny nazývané ftaláty, ktoré môžu pomôcť uvoľniť krvné cievy a znížiť hladinu krvného tlaku.

Fazuľa a šošovica

Fazuľa a šošovica sú bohaté na živiny, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak, napríklad na vlákninu, horčík a draslík. Aj početné štúdie ukázali, že konzumácia fazule a šošovice môže prispieť k zníženiu vysokého krvného tlaku.

14 najvýživnejších druhov zeleniny na planéte, č.II

Mangold

K zníženiu vysokého krvného tlaku okrem špenátu môže pomôcť aj ďalšia listová zelenina. Mangold je plný živín regulujúcich krvný tlak, vrátane draslíka a horčíka. Jedna šálka (145 gramov) vareného mangoldu dodá 17% a 30% vašej dennej potreby draslíka a horčíka.

Horčík je tiež nevyhnutný pre reguláciu krvného tlaku. Pomáha ho znižovať niekoľkými spôsobmi. Okrem iného aj tým, že funguje ako prírodný blokátor vápnikových kanálov, ktorý blokuje pohyb vápnika do srdcových a arteriálnych buniek a umožňuje relaxáciu krvných ciev.