Zabudnuté strukoviny vašich starých mám, poznáte ich?

Zabudnuté strukoviny našich starých mám Zdroj foto: Pixabay

Niektoré jedlá sú úzko späté s regiónom Slovenska. Napríklad tieto zabudnuté strukoviny bežne pestovali naše staré mamy. Poďme si ich pripomenúť.

Medzi zabudnuté strukoviny, ktoré sa už bežne dnes nepestujú, no v minulosti boli súčasťou mnohých záhrad, určite patrí cícer.

Cícer baraní sa vracia

Znie vám to ako názov filmu? Je to však pravda. Cícer baraní zažíva veľkolepý návrat, hlavne vďaka zdravej výžive. Kedysi sa pestoval v hojnom počte, možno tomu bude tak i v blízkej budúcnosti. Táto strukovina je mnohokrát súčasťou bylinných nátierok, napríklad obľúbeného hummusu. Pre vysoký obsah sacharidov, vlákniny a bielkovín sa semená radia medzi najkvalitnejšie strukoviny, ktoré by nemali chýbať v našom jedálničku.

Zabudnuté strukoviny starých mám
Zdroj foto: Pixabay

Rastlina cícera má pevnú, nepoliehajúcu stonku. Struk je menší s 1-2 guľatými semenami smotanovej farby. Pre schopnosť viazať vzdušný dusík a odolnosť proti suchu sa mu bude dariť i v štrkovitých a veľmi priepustných suchých pôdach.

Bôb vhodný aj pre severné oblasti

Bôb sa takisto pestoval častejšie ako je tomu dnes. Jeho výhodou je, že sa mu darí aj v chladnejších oblastiach Slovenska. Na rozdiel od cíceru však potrebuje kvalitnejšiu pôdu bohatšiu na živiny a tiež ho treba výdatnejšie polievať. 

Bôb je potrebné sadiť čo najskôr, najlepšie od polovice marca do apríla. Osvedčilo sa tiež predpestovanie sadeníc v interiéri, ktoré je treba robiť už vo februári.

Čo ste o fazuli nevedeli plus rady pre lepšiu úrodu

Zelené struky sa dajú oberať už v júni. Tie sa potom môžu spracovať podobne ako struková fazuľa. Od začiatku júla je možné začať zber ešte nezrelých strukov bôbu. Semená v mliečnej zrelosti môžete potom vylúskať. Dajú sa použiť napríklad do šalátu či na sterilizáciu. Zrelé bôby na vysušenie zberajte až od konca augusta. Môžete ich variť, pripraviť z nich kašu, omáčky alebo podávať ako prílohu.

Hrachor – nenáročná strukovina

Hrachor je podobný hrachu. Má však ploché struky na vrchnej strane s dvoma švami. Semeno je hranaté, ploché a zelenobiele. Hrachor nepotrebuje vlahu a nevadí mu ani sucho. Bude sa mu dariť na slnečnom mieste a v chudobnejších pôdach na živiny.

Semená treba siať priamo na záhon najlepšie v apríli až máji. Úrody sa dočkáte koncom júla až augusta.