Čo ste o fazuli nevedeli plus rady pre lepšiu úrodu

Čo ste o fazuli nevedeli plus rady pre lepšiu úrodu Zdroj foto: Pixabay

Strukoviny pre svoj prospešný obsah by určite mali tvoriť súčasť nášho jedálnička. Zistite, čo ste o fazuli nevedeli plus overené rady pre lepšiu úrodu.

Asi máloktorá strukovina má toľko variácií ako fazuľa. Môžete ju pestovať pre jej struky, ale aj pre suché semená. Dokonca Francúzi objavili čaro fazúľ flageolet ( polodozreté semená, ktoré sa zbierajú ešte keď sú mäkké). Struky ako aj semená sú rôznych farieb. Fazuľa sa dedila z pokolenia na pokolenie. Preto ak máte strakatú fazuľku po starkej, môžete ju pokojne zasadiť. Alebo môžete vsadiť na výsadbu modernejších odrôd. Viete, čo ste o fazuli nevedeli a plus poznáte rady pre lepšiu úrodu?

14 najvýživnejších druhov zeleniny na planéte, č.II

Pre ktorý druh sa rozhodnúť

Fazuľa záhradná ( kríčková) nemá na rozdiel od odrody určenej na zber suchých semien struky s pergamenovou vrstvou, ani takzvanú strunu. Bola vyšľachtená tak, aby jej struky boli ľahko stráviteľné. Bývajú najčastejšie zelené (odroda Delinel ), žlté ( Sonesta ) či dokonca fialové ( Purple TeePee ). Kríčková fazuľa má rýchlejší nástup do rodivosti a dáva vyššiu úrodu. Pre jej pestovanie však potrebujete viac miesta. Jej výhodou je, že netrpí škodcami a chorobami, pretože jej vegetácia trvá krátko. V prípade, ak chcete struky zbierať počas dlhšieho obdobia, je potrebné ich siať asi v trojtýždňových intervaloch.

Tyčová ( popínavá ) fazuľa rastie na rozdiel od kríčkovej do výšky. Úrodu prináša neskôr. Pri pravidelnom zbere mladých strukov však prináša úrodu priebežne až do jesene.

Rady pre lepšiu úrodu

Fazuľa obľubuje ľahšiu a priepustnejšiu pôdu s pH 6 – 6,8. Ide o teplomilnú rastlinu, preto ju treba siať do zohriatej pôdy aspoň na 12 °C. V chladnej zemi začnú semená hniť.

Pôdu okolo fazúľ by ste mali kultivovať iba do začiatku kvitnutia. Ak tak spravíte neskôr, môže to spôsobiť sprchávanie kvetov a negatívne ovplyvniť zdravotný stav rastlín.

Na koreňoch fazule sú nitrofilné baktérie, ktoré viažu vzdušný dusík a obohacujú oň pôdu. Napriek tomu však na začiatku rastu potrebujú aspoň základnú zásobu tejto živiny.