Čo je to kremelina a ako ju využiť v záhrade

Čo je to kremelina a ako ju využiť v záhrade Zdroj foto: Pixabay

Dostali ste radu od skúsenejších záhradkárov využiť tento biely prášok proti škodcom? Ak hľadáte odpoveď na otázku, čo je to kremelina, máme pre vás odpovede. Spoznajte aj konkrétne tipy, ako sa dá využiť v záhrade.

Čo je to kremelina

Kremelina ( DE ) sú skamenené schránky mikroskopických jednobunkových vodných organizmov nazývaných rozsievky. Ich kostry sú vyrobené z prírodnej látky nazývanej oxid kremičitý – čo predstavuje 26% hmotnosti zemskej kôry. Hlboké ložiská kremeliny sa ťažia na západe USA na miestach, kde oblasť kedysi pred miliónmi rokov pokrývali jazerá. Ide vlastne o sypkú horninu, ktorá sa podobá na biely prášok.

Ako kremelina ničí záhradných škodcov

Sliziaky a slimáky neradi lezú po DE, pretože kremelina obsahuje veľmi ostré častice – podobné malým kúskom rozbitého skla. (Sliziaky a slimáky tiež nemajú radi vaječné škrupiny!) Ak sa ich mäkké telá porania, nakoniec v dôsledku toho dehydrujú a odumrú. Tento prášok sa dá úspešne použiť aj na iných škodcov, ako sú napríklad húsenice a niektoré druhy vošiek. Dokonca sa na kremeline môžu zraniť aj chrobáky, blchy, šváby a ploštice. Malé častice DE sa dostávajú do kĺbov hmyzu počas lezenia, čo spôsobuje podráždenie a dehydratáciu.

Upozornenie: Negatívnou stránkou DE je, že nerozlišuje prospešný hmyz od škodcov, čiže môže ublížiť lienkam, včelám, motýľom  a iným opeľovačom. Z tohto dôvodu odporúčame používať DE opatrne na rastlinách a okolo nich, ktoré môže často navštevovať užitočný hmyz. Vyhnite sa použitiu aj okolo kvetov.

9 prírodných pascí na škodce do ekologickej záhrady

Ako používať kremelinu

Nekupujte kremelinu, ktorá je určená do bazénového filtra, ale na potravinárske účely. Pre eliminovanie škodcov posypte pásy DE okolo rastlín, ktoré sa pokúšate chrániť. Je dôležité, aby tento pás nemal žiadne medzery, cez ktoré by sa mohli škodcovia preplaziť k rastline.
V prípade, ak už máte neželaných návštevníkoch na listoch, môžete ich poprášiť kremelinou. Malo by ich to odradiť od ďalšieho poškodenia. Vyhnite sa však aplikácii DE v blízkosti kvetov rastlín, kde by s nimi mohli nechtiac prísť do kontaktu opeľovače.
Pri používaní kremeliny sa odporúča používať ochranu očí a masku proti prachu, pretože malé častice nachádzajúce sa v hornine môžu byť dráždivé. DE funguje najlepšie v suchých podmienkach. Za mokra vytvára hrčky, takže po daždi znova naneste.

Je používanie kremeliny nebezpečné?

Aj keď predajca uvádza, že tento výrobok nespôsobuje poškodenie pľúc, radšej ho nevdychujte. Pamätajte si, že na dotyk môže byť jemný ako mastenec, ale stále je abrazívny a môže spôsobiť podráždenie očí, nosa, hrdla a pľúc. Pri manipulácii s ním noste pre istotu protiprachovú masku a ochranu očí.

Potravinárska kremelina nie je toxická, ak je požitá v malých množstvách. V skutočnosti ju pravdepodobne jeme nevedomky už roky, pretože v sklade sa často mieša so zrnom, aby sa zabil hmyz. Nájdete ju aj v zubných pastách a výrobkoch na ochranu pokožky. Niektorí ľudia tento prášok dokonca používajú na liečbu vnútorných parazitov! Avšak pozor, kremelina, ktorá sa bežne používa na údržbu bazénov nie je jedlá.

DE nepoškodzuje pôdu, pretože obsahuje oxid kremičitý, rovnako ako piesok a mnohých iných hornín. Pri vystavení slnku sa nerozpadá. Dážď túto horninu môže spláchnuť do miestnych vodných zdrojov, ale nie je toxická pre ryby a iný vodný život. Neškodí ani vtákom či iným voľne žijúcim zvieratám. Do krmiva pre hospodárske zvieratá sa pridáva už roky.