Zbierame liečivé rastliny: Dobrá myseľ na pokojný spánok a proti bolesti hlavy

Pamajorán obyčajný alebo ľudovo dobrá myseľ Liečivý pamajorán, Zdroj foto: Nasazhradka.sk

Pamajorán obyčajný je užitočná rastlina. Zber tohto kvietka sa vám oplatí. Dobrá myseľ bola známa už v minulosti pre svoje utišujúce účinky. Prezradíme vám prečo.

Pamajorán obyčajný alebo ľudovo dobrá myseľ počas leta zdobí mnohé lúky. Tieto ružové kvietky s fialovými listeňmi sú prospešné pre naše zdravie, preto zber tejto liečivej rastliny je pre nás užitočný. Trváca bylinka vysoká 0,30 – 0,60 m dokáže pomôcť pri mnohých chorobách a zdravotných komplikáciách.

Zbierame kvitnúcu vňať asi 0,20 m od vrcholu. Viažeme ju do zväzkov a sušíme v tieni alebo v sušiarni pri teplote do 35 °C. Rastie na slnečných stráňach, na okrajoch húštin a podobne.

Pripravte si doma liečivý ľubovníkový olej

Dobrá myseľ bola známa už v minulosti pre svoje utišujúce účinky. Látky, ktoré skrývajú tieto bylinky, posilňujú organizmus, pomáhajú proti nespavosti, úzkosti a depresiách a zlepšujú náladu. Pamajorán obyčajný je nápomocný aj pri epilepsii a tlmí bolesť hlavy či suchý a silný kašeľ, pretože čistí zahlienené pľúca. Naše babky ho poznali ako pomocníka pri nachladnutí, zápaloch prínosových a dýchacích ciest, tráviacich ťažkostiach a nechutenstve.

Zápar zo sušenej rastliny má utišujúci účinok , a preto je vhodný na umývanie svrbľavých miest pokožky. Používa sa aj ako prísada do kúpeľa pri kožných alebo reumatických problémoch či na obklady pri nečistej pleti.

Pre aromatickú vôňu a trpkú i korenistú chuť sa pamajorán používa aj ako korenina známa pod menom oregano.