Ďalšie prírodné pasce do vašej záhrady, časť II.

Ďalšie prírodné pasce na škodcov vo vašej záhrade Zdroj foto: Pixabay

Ako ochrániť vaše pestované rastliny či ovocné stromy pred škodcami? Prinášame vám ďalšie prírodné pasce do vašej záhrady.

Škodcovia sú častou nočnou morou pestovateľa. Najhoršie na tom je, že ak ich podceníte, môžu veľmi rýchlo prevziať kontrolu nad vašimi rastlinami a zničiť všetku tvrdú prácu, ktorú ste venovali pestovaniu niečoho krásneho pre seba alebo vašu rodinu. Existuje mnoho spôsobov, ako odstrániť škodcov. V prípade, že sa chcete zbaviť neželených obyvateľov vašej záhrady ekologickým spôsobom, máme pre vás tipy na ďalšie prírodné pasce. O niektorých sme hovorili tu:

9 prírodných pascí na škodce do ekologickej záhrady

Výhodou prírodných nástrah je, že sa ľahko vyrábajú a často stoja menej ako výrobky zakúpené v obchode s podobnými účinkami.

Najlepšie na týchto domácich lapačoch škodcov je, že sú úplne prírodné, vyrábajú sa z materiálov, ktoré už máte doma, a dajú sa použiť aj v interiéroch alebo exteriéroch. 

Pasca z obojstrannej lepiacej pásky

Táto pasca sa dá použiť v prípade, ak škodce (najmä lietajúce vošky) napadnú vaše izbové rastliny. Zaveste v blízkosti infikovaných izboviek obojstrannú lepiacu pásku alebo ňou oblepte kvetináč.

Pasca na húsenice na ovocných stromoch

Húsenice, vrátane tých, ktoré spôsobujú škodu na ovocných stromoch, môžu tiež pre mnohých pestovateľov predstavovať problém. Dobrou správou je, že tieto škodce väčšinou spôsobujú iba estetické škody. No napriek tomu pre ne pripravte nasledujúcu pascu. Okolo kmeňa tesne pod korunou stromu vytvorte obruč z vrecoviny či kúska látky. Keď húsenice hľadajú úkryty, zachytia sa vo vnútri vrecoviny. Tieto pasce môžete ešte vylepšiť preložením látky, čím vytvoríte na kmeni „sukňu“. Nevýhodou tohto lapaču je, že húsenice nezabije a musíte ho zakaždým vyčistiť. Husenice potom spolu s handrami vložte do vedra s mydlovou vodou, ktorá ich usmrtí.

Pasca na slimáky

Tajomstvo slimákov je, že ich priťahuje lepok. Ako to využiť? Celkom jednoducho. Do misky nalejete čierne pivo a umiestnite ju do záhrady. Ak do piva pridáte kúsok chleba, cukru alebo múky, bude pasca ešte efektívnejšia. Slimákov zláka pripravená návnada, vlezú do misky, avšak von z nej vyliezť už nedokážu.

Tieto pasce sú najúčinnejšie, ak sú umiestnené medzi rastliny, ako sú jahody, šalát a ďalšie plodiny, ktoré slimáky milujú.

Ako fungujú ekologické lapače na škodce

Pasca na mušky z plastovej fľaše

Na výrobu nasledujúceho lapača využijete plastovú fľašu, ktorú týmto spôsobom zároveň efektívne recyklujete. Na vrchu fľaše vyrobte pomocou drôtu úchyt, fľašu naplňte nástrahou a otvorenú zaveste na strom. Ovocné mušky sa dostanú do fľaše ľahko, ale už ťažšie z nej vylezú.

Tu sú niektoré prísady, ktoré môžete použiť na výrobu pasce na mušky:

  • jablčný ocot
  • ovocný džús
  • víno
  • pivo
  • sirup
    Ak zmiešate jednu z vyššie uvedených položiek s trochou jari na riad, vaša pasca bude ešte efektívnejšia!