9 prírodných pascí na škodce do ekologickej záhrady

9 prírodných pascí na škodce do ekologickej záhrady Zdroj foto: Pixabay

Niekedy sú prostriedky proti škodcom zakúpené v obchode nákladné či neekologické. Chcete lacné a ekologické odstránenie tohto problému? Tu je 9 prírodných pascí na škodce, ktoré šetria životné prostredie.

Spoznajte 9 prírodných pascí na neželených obyvateľov či návštevníkov vašej záhrady:

Pasca na mravce

Zmiešajte kyselinu boritú s trochou medu alebo cukrovej vody a umiestnite ju do plytkej nádoby na miesto, kde sa mravce najčastejšie pohybujú.

Táto pasca je efektívna a môže vás zbaviť všetkých mravcov hľadajúcich potravu, ktoré by mohli byť v okolí. Pozor však, tento prírodný lapač škodcov by ste nemali používať, ak sú v okolí nejaké domáce zvieratá alebo deti. Kyselina boritá môže byť totiž toxická.

Ako fungujú ekologické lapače na škodce

Pasca na molice, ktoré škodia jabloniam

Na výrobu tejto pasce budete potrebovať tenisovú loptičku, ktorú natriete červenou alebo zelenou farbou. Potom ju potrite vazelínou. Takto pripravenú pascu zaveste na jabloň. Molice si budú myslieť, že je to jablko a prilepia sa na pripravený lapač.

Pasca na vošky

Nasledujúca pasca dobre účinkuje na vošky spolu s iným drobným hmyzom, ako sú molice. Lepkavú nástrahu vytvoríte  zo žltého plastu potiahnutého lepkavou látkou, ako je sirup alebo vazelína. Umiestnite tieto lepkavé pasce medzi svoje najohrozenejšie rastliny a získate predstavu o tom, aké druhy škodcov spôsobujú vo vašej záhrade škodu. Prečo žltá farba? Práve tento odtieň najviac priťahuje vošky, rovnako ako muchy či iný drobný lietajúci hmyz.

Pasca na larvy v zemi

Toto je skôr prírodná ochrana ako pasca, ktorá chráni najmä malé sadenice pred larvami v zemi. Keď zasadíte malú rastlinku do zeme, zatlačte do pôdy okolo nej napríklad kartónovú rolku z toaletného papiera. Kúsok kartónu by mal udržiavať sadenicu v bezpečí, kým nie je o niečo väčšia a menej náchylná na drobné larvy.

Pasca na medvedíkov

Krtonôžka obecná alebo inak medvedík obyčajný nevie lietať, ani skákať, preto v boji s ním veľmi pomáhajú pasce umiestnené do zeme. Pripravíte si ich tak, že do pôdy zahrabete buď vedro, alebo odrezanú plastovú fľašu, a to tak, aby bola zarovno úrovňou zeme. Dospelý jedinec do takéhoto lapača spadne a nedokáže vyliezť.

Ďalšie nápady na prírodné pasce sa dozviete v nasledujúcom článku.