2-krát recept na sladké zelené paradajky

ako pripraviť zelené paradajky Zdroj: www.pixabay.com

Pripravte si netradičnú zaujímavú pochúťku, ktorá spestrí váš jedálniček. Prinášame vám recept na sladké zelené paradajky.

Sladké zelené rajčiaky sú chutnou pochúťkou a dajú sa použiť namiesto kandizovaného ovocia. Ak radi skúšate nové recepty, prinášame vám netradičné tipy. Vyskúšajte.

Recept na sladké zelené paradajky I

3 kg zelených paradajok, 3 l vody, 2 kg kryštálového cukru, 3 citróny, 1 dl rumu.

Malé zelené paradajky umyjeme, pokrájame na kolieska, dáme do studenej vody, povaríme 3 minúty, vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Vodu s 1 kg cukru prevaríme, vložíme do nej paradajky, povaríme a necháme stáť do druhého dňa. Na druhý deň roztok z paradajok zlejeme, pridáme ďalší 1 kg cukru, citróny pokrájané na kolieska a znova dobre povaríme. Do vriaceho roztoku vhodíme rajčiaky a ešte chvíľu varíme. Potom necháme vychladnúť, prilejeme rum, naplníme do pohárov, dobre uzavrieme alebo zaviažeme celofánom a uložíme do tmavej a chladnej miestnosti.

Postup, ako pripraviť egrešový sirup alebo mušt

Recept na sladké zelené paradajky II

3 kg zelených paradajok, 3 kg kryštálového cukru, 7,5 dl octu, 3 citróny, 6 voňavých klinčekov, 1 dl rumu.

Malé zelené paradajky umyjeme a pokrájame na kolieska. Polovicu cukru zalejeme trochou vody (asi 2,5 dl), dáme zovrieť a prilejeme ocot. Do vriaceho roztoku vhodíme po troche paradajky, povaríme a vyberieme. Keď sú už rajčiaky povarené, znova ich všetky dáme do roztoku a necháme stáť do druhého dňa. Na druhý deň roztok z paradajok zlejeme, pridáme druhú polovicu cukru, citróny nakrájané na kolieska (bez jadierok), voňavé klinčeky a varíme, až kým paradajky nie sú priesvitné. Necháme ich vychladnúť, prilejeme rum, premiešame, naplníme do pohárov, zaviažeme celofánom  a odložíme.