Čo znamená pojem „rastliny odolné voči chorobám“

čo znamená pojem Zdroj: pixabay.com

V poslednej dobe mnohí odborníci v snahe mať ekologickejšiu záhradu odporúčajú výsadbu odolnejších rastlín. Ak hľadáte odpoveď na otázku, čo znamená pojem „rastliny odolné voči chorobám“, ste na správnom mieste.

Záhradkári sa počas pestovania svojich rastlín mnohokrát stretávajú s množstvom škodcov a ochorení, ktoré môžu zničiť ich úrodu. Často sa v boji s týmito problémami požívajú pesticídy, fungicídy a iné prostriedky, ktoré môžu škodiť životnému prostrediu. Preto mnohí odborníci odporúčajú vsadiť na prevenciu, napríklad prostredníctvom výsadby odolnejších rastlín. Čo znamená pojem „rastliny odolné voči chorobám“? Odpoveď nájdete v našom článku.

Ako predchádzať chorobám paradajok? Tu je 5 spôsobov

Odlišné hranice odolnosti voči ochoreniam

Prvá vec, ktorú treba pochopiť, je, že odolný voči chorobám neznamená imúnny. Rastliny s vysokou úrovňou odolnosti voči chorobám na určité druhy patogénov môžu stále trpieť týmito chorobami a v dôsledku toho môžu byť vystavené strate produktivity.

Úroveň odolnosti rastlín voči chorobám sa bude líšiť v závislosti od celkového zdravotného stavu a podmienok rastu. Rovnako ako v prípade ľudí. Aj keď disponujete prirodzenou vysokou imunitou proti bežnému nachladnutiu, ak nemáte dostatok spánku, stravujete sa nezdravo a ste málo na čerstvom vzduchu, vaša prirodzená imunita bude pravdepodobne takýmto stresom narušená.

Preto, keď si prečítate výraz „odolný voči chorobám“, znamená to, že u rastlín pestovaných v ideálnych podmienkach bude menej pravdepodobné, že sa u nich prejavia príznaky konkrétnych chorôb. Nie je to však záruka, že zanedbané rastliny tieto choroby nedostanú.

Aj naďalej platia všetky ďalšie odporúčania pre ekologickú záhradu:

  • Treba hnojiť dobre vyzretým kompostom a občas vyživovať pôdu organickým hnojivom.
  • Pravidelne zalievať podľa potrieb pestovaných rastlín, striedať plodiny a vytrhávať burinu, aby ste znížili prenos patogénov.
  • Zabezpečiť správne rozmiestnenie rastlín na základe rizík chorôb.

Existuje rastlina, ktorá je odolná voči všetkým chorobám?

Aj keď je takáto rastlina snom mnohých záhradkárov, žiaľ, je to iba sen. Niektoré rastliny sa zdajú byť chorobami všeobecne menej ohrozené, ale často to nie sú plodiny, ktoré chcete pestovať. V skutočnosti sa veľa z týchto rastlín, ktoré sú všeobecne odolné voči chorobám, považuje za burinu.

Pri výbere rastlín odolných voči chorobám sa musíte ubezpečiť, že sú osobitne odolné voči chorobám, ktoré vo vašom prostredí prevládajú. To znamená, že si treba pred výsadbou zistiť (napríklad u okolitých pestovateľov), ktoré patogény vo vašom regióne môžete očakávať.