Ako urobiť záhradu farebnejšou? Tu je 5 spôsobov

Ako urobiť záhradu farebnejšou? Tu je 5 spôsobov Zdroj foto: Pixabay

Ak chcete, aby vaša oáza vynikala farbami, musíte si výsadbu starostlivosť naplánovať. Nechajte sa inšpirovať radami, ako urobiť záhradu farebnejšou. 

Kvetinová záhrada vie očariť nádhernými farbami. Túžite aj vy po podobnej? Ak si výsadbu starostlivo premyslíte, môžete sa z pestrej škály tónov tešiť takmer počas celého roka. Ako urobiť záhradu farebnejšou? Nechajte sa inšpirovať nápadmi.

Kvety do vašej záhrady, ktoré dlhodobo kvitnú

Urobte si poznámky

Niekedy je metóda pokusov a omylov nevyhnutnou cestou k dokonalosti. Platí to i pri zakladaní farebnej záhrady. Preto robte si poznámky a založte si notes. Podľa fotografií rastlín zostavte ich kombinácie v rôznych ročných obdobiach. Buďte však trpezliví. Zaobstarať a vysadiť všetky kvety, zaplniť medzery na záhonoch a postarať sa, aby farebnosť vydržala po celý rok, môže trvať dlhší čas. Výborným prameňom inšpirácií sú aj výstavy kvetov, návštevy arborét a okrasných záhrad, ale aj internet či susedova záhrada.

farebná záhrada po celý rok
Abélia, zdroj foto: Pixabay

5 spôsobov, ako mať farebnú záhradu

  1. Zasaďte kvitnúce kríky, ako napríklad abéliu alebo vajgelu. Je dobré vysadiť ich zároveň s cibuľovinami (kosatec sieťkovaný, šafran, tulipány, okrasný cesnak), dlhokvitnúcimi trvalkami (železník, pakost) a ozdobnými trávami (rákosovka, kortadéria, kavyľ).
  2. Ku kvitnúcim kríkom je dobré vysadiť popínavú rastlinu, aby pre ňu vytvorili oporu. Keď sa bude plamienok alebo ťahavá ruža prepletať pomedzi vetvičky kríka, zdvojnásobíte na ňom počet kvetov a vytvoríte zaujímavý efekt.
  3. Priestor pod opadavými kríkmi či stromami vyplňte cibuľovinami, ktoré kvitnú na jar. Tieto jarné krásky môžete vysadiť aj pomedzi trvalky, ako je napríklad pakost. K ďalšiemu farebnému efektu tak prispejú kvety ozdobného cesnaku či ľalie, ktoré sa budú vznášať nad pakostmi a zároveň listy pakostov zakryjú všetky vädnúce listy cibuľovín.
  4. Pestujte rôzne pôdopokryvné rastliny zaujímavé farebnými listami a kvetmi, aby ste pod nimi ukryli voľnú pôdu.
  5. Farebnosť vašej záhrade môžu dodať nielen kvety, ale aj listy. Farebný odtieň listov purpurovej farby má napríklad tavoľa kalinolistá kultivar Diabolo. Zlatou farbou oslní kultivar tejto rastliny Dart s Gold. Levanduľa, perovskia, medovec väčší alebo čistec vlnatý dodajú vašej kvetinovej záhrade strieborný efekt.