Ako si pripraviť bazové víno: Spoznajte recepty

Ako si pripraviť bazové víno: Spoznajte recepty Zdroj foto: Pixabay

Obľubujete lahodné ovocné alebo netradičné bylinkové vína? Prezradíme vám, ako si pripraviť bazové víno, ktorého zvláštnu chuť treba vyskúšať.

Hľadáte recepty, ako si pripraviť bazové víno? Možno nasledujúce tipy budú pre vás dobrou inšpiráciou.

Vynikajúci domáci bazový sirup, recept ako na to

Recept na bazové víno č. I

Budeme potrebovať: 

1,5 litra bazovej šťavy, 2,5 litra vody, 1,5 kg kryštálového cukru, 2 g kyseliny citrónovej.

Postup:

Čiernu bazu ešte na stopkách premyjeme, potom oberieme zo stopiek, roztlačíme a vylisujeme. Vlažnú vodu rozmiešame s cukrom a kyselinou citrónovou a zmiešame s odmeranou bazovou šťavou. Nalejeme do pripraveného demižóna, založíme kvasnú rúrku a necháme kvasiť v teplej miestnosti. Potom dáme do chladnejšej miestnosti a necháme vykvasiť. Vykvasené víno necháme ustáť a opatrne stočíme do čistého demižóna. Po úplnom vyčistení stočíme do fliaš, ktoré dobre uzavrieme a uložíme na chladné miesto.

Recept na bazové víno č. II

Budeme potrebovať:

4 litre bobúľ čiernej bazy, 4 litre vody. Na jeden liter šťavy 250 g kryštálového cukru, 50 g hrozienok, kúsok celej škorice, trocha voňavých klinčekov, 10 g celého ďumbieru. Na 5 litrov pridáme 5 g droždia.

Postup:

Bobule čiernej bazy rýchlo premyjeme vodou, oberieme zo stopiek, dáme do čistej nádoby, zalejem vodou a varíme pol hodiny. Hneď precedíme cez husté plátno a necháme voľne odkvapkať. Šťavu odmeriame, pridáme cukor, hrozienka, celú škoricu, voňavé klinčeky, ďumbier a všetko spolu ešte prevaríme. K vychladnutému pridáme rozdrobené droždie, nalejeme do päťlitrového pohára, zaviažeme celofánom, ktorý predierkujeme, a necháme kvasiť na teplom mieste sedem dní. Keď pena zmizne a víno sa ustáli, stočíme ho opatrne do fliaš a uložíme na chladné miesto.