Prečo vám žltnú listy pestovaných rastlín? Odhaľte príčiny

prečo vašim rastlinám žltnú listy Ilustračné, zdroj foto: Pixabay

Najčastejším ukazovateľom, že niečo nie je v poriadku, je žltnutie listov. Samozrejme, existujú výnimky. Prečo vám žltnú pestované rastliny? Možno sú za tým tieto príčiny.

Zožltnutie listov môže byť spôsobené mnohými faktormi, ktoré obvykle signalizujú, že vaša rastlina má nejaký problém. Bohužiaľ, existujú desiatky možných príčin tohto jedného problematického príznaku a jeho zúženie môže byť náročné. Ak hľadáte dôvody, prečo vám žltnú listy pestovaných rastlín, najskôr vylúčte nasledujúce možnosti.

Príliš málo alebo príliš veľa svetla

Svetlo je jedným z dôležitých faktorov, ktoré môžu vplývať na zdravie pestovaných plodín. Rastliny, ktoré nemajú dostatok svetla, na spodných listoch žltnú. Naopak, ak ho majú prebytok, môžu sa spáliť, čiže takisto zožltnúť. Vždy pred výsadbou je potrebné zistiť, aké slnečné podmienky pestovaná rastlina vyžaduje. Možno vás prekvapí, keď zistíte, že nie všetky rastliny milujú celodenné umiestnenie na priamom slnečnom svetle.

Ak chcete vedieť, či je tu problémom svetlo, len pozorne preskúmajte listy. Ak rastlina trpí nedostatkom svetla, bude žltnúť na strane, ktorá smeruje od zdroja svetla. Je to zvyčajne tak, že ho blokujú listy najbližšie k svetlu.

Premiestnite rastlinu na slnečnejšie miesto (ak sa pestuje v interiéroch a je to možné) a uvidíte, ako reaguje. Môžete tiež vyskúšať v jej blízkosti umiestniť umelé svetlo.

Rastlina trpí nedostatkom vody

Keď vidíte, že vaša rastlina žltne a vysychá, určite vás ako prvé napadne, že má málo vody. Ak neprijíma dostatok vody, jej listy začnú ovísať, aby tak rastlina zabránila nadmernému vyparovaniu vlahy z listovej plochy. Ako zistiť, či je vaša rastlina suchá? Môžete do zeme okolo nej zastrčiť prst a skontrolovať ju.

Ďalším znakom toho, že vaša rastlina nemá dostatok vody, sú listy, ktoré sa vlnia dovnútra, padajú dole alebo vyzerajú zvädnuto.

Trápia vás biele molice? Vieme, ako vyhrať boj s nimi

Rastlina trpí nadbytkom vody

Aj príliš veľa polievania vaším pestovaným plodinám škodí. Keď pôda neodteká dobre, je ťažká a podmáčaná. Korene sa v podstate utopia, pretože sú zbavené kyslíka. Výsledkom bude žltnutie listov rastliny.

Ak chcete zistiť, či je vaša rastlina nadmerne zaliata vodou, skontrolujte pôdu v centimetri pod povrchom. Ak je váš prst vlhký, je zem pravdepodobne premočená. Skontrolujte rastlinu, či nemá známky hniloby koreňov, ktoré sú zvyčajne signalizované zápachom podobným múčnatke.

Ak si myslíte, že by vaša rastlina mohla byť zavodnená, mali by ste upraviť plán zavlažovania a zvážiť presun rastliny do nádoby, ktorá bude mať lepší odtok.

Čítajte nás aj nabudúce, dozviete sa ďalšie príčiny, prečo vašim rastlinám vysychajú listy.