Najčastejšie choroby paradajok, ktorým sa dá vyhnúť, č. II

najčastejšie choroby paradajok Zdroj foto: Unsplash

Prinášame vám ďalšie najčastejšie choroby paradajok, ktorým sa dá vyhnúť ich včasným odhalením. Takisto netreba podceňovať i prevenciu.

O niektorých ochoreniach rajčiakov sme si hovorili v predchádzajúcom článku. Tu sú ďalšie najčastejšie choroby paradajok, ktoré môžu zničiť vašu úrodu tejto chutnej zeleniny.

9 chorôb paradajok, na ktoré si dajte pozor, č. I

Mozaikový vírus

Mozaikový vírus napáda všetky druhy rastlín, je to však jedna z najbežnejších chorôb rajčiakov. Nezabije to vašu rastlinu, ale výrazne to zníži množstvo a kvalitu úrody, ktorú z rastliny získate. Na listoch spôsobuje svetlozelené a žlté stopy a na plodoch škvrnitosť.

Tento vírus vstupuje do rastliny cez rezy v listoch a stonkách, môže sa prenášať tiež hmyzom. Keďže ide o vírus, neexistuje spôsob, ako rastliny zachrániť. Fungicídne postreky neúčinkujú na vírusové ochorenia, preto ich zbytočne neaplikujte. Napadnuté rastliny treba okamžite spáliť a dúfať, že sa vírus neobjaví v ďalšom roku.

Šedá listová škvrnitosť

Šedá listová škvrnitosť napáda listy rastlín rajčiaka, počínajúc najstaršími listami, ale poškodzuje tiež stonky. Dobrou správou je, že plody zostanú zdravé. Na listoch sa na hornom i dolnom okraji vytvárajú malé, tmavé škvrny. Bývajú hnedé so žltými okrajmi, ktoré sa postupne zväčšujú a sfarbujú do sivohneda.

Zabrániť šíreniu tejto choroby v budúcnosti pomáha odstránenie všetkých infikovaných rastlín a ich zvyškov. Najčastejšie sa vyskytuje u cherry paradajok. Liečba tejto plesňovej infekcie je možná pomocou skorého fungicídu. Hneď ako spozorujete príznaky, aplikujte fungicídny postrek, a tým môžete zabrániť šíreniu škvrnitosti.

Bakteriálna škvrnitosť paradajok

Bakteriálna škvrnitosť je bakteriálna infekcia spôsobená baktériou Xanthomonas campestrist pv.. Môže spôsobiť pokles vašej úrody paradajok. Spoznáte ju podľa toho, že na plodoch a listoch sa vytvárajú malé tmavé škvrny so žltým okrajom. Môžete si tiež všimnúť, že tieto škvrny bývajú vyvýšené alebo vpadnuté dovnútra plodu.

Na túto bakteriálnu infekciu bohužiaľ neexistuje žiadny liek. Najviac sa vyskytuje v chladnom a vlhkom počasí. Jej šíreniu pomáha fakt, že pri polievaní sa dostane voda a pôda aj na listy rastliny. Bakteriálna škvrnitosť sa prenáša tiež rukami a záhradným náradím, takže všetko pred prácou dôkladne vyčistite.  Aj v tomto prípade odstráňte infikované rastliny, aby ste zabránili šíreniu ochorenia.