6 dôvodov, prečo sa rastlinám hrachu nedarí, časť I.

6 dôvodov, prečo sa vášmu hrachu nedarí Zdroj foto: Pixabay

Aj keď táto zelenina patrí k tým, ktoré sa dajú ľahko pestovať, predsa len existujú dôvody, prečo sa rastlinám hrachu nedarí.

Nie je váš hrach ukážkový a spozorovali ste, že zelenina vädne a žltnú jej listy? Existuje 5 dôvodov, prečo sa rastlinám hrachu nedarí. Poďme si na ne posvietiť.

V mnohých prípadoch, ak vám hrášok zomiera, je to kvôli chorobe. Rastliny hrachu infikuje veľa rôznych ochorení. Tu sú tie, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobia, že vaša hrachová rastlina začne hynúť.

Ako pestovať medovku lekársku plus spôsoby jej využitia

Perenospóra

Jednou z najľahšie identifikovateľných chorôb rastlín je peronospóra. Medzi príznaky peronospóry patria:

  • Zožltnuté časti rastliny.
  • Sivý poprašok, ktorý na spodnej strane listov vyzerá ako pleseň.
  • Tmavé škvrny na strukoch.

Keďže perenospóra sa zvykne rozšíriť aj na príbuzných hrachu, zabrániť tomu sa dá striedaním pestovaných plodín každé 4 roky. Rastlinám treba tiež zabezpečiť lepšiu cirkuláciu vzduchu a trochu ich preriediť. Vlhkosť a nedostatok vzduchu je totiž ideálnym prostredím na šírenie tejto choroby.

Múčnatka

Táto plesňová choroba je podobná peronospóre; dokonca občas vyzerajú rovnako. Najväčší rozdiel je v tom, že múčnatka napáda iba suché lístie. Vo vlhkých podmienkach sa nešíri, ani neklíči.

Medzi príznaky múčnatky patria:

  • Biele práškové škvrny na listoch.
  • Biely povlak, ktorý zakrýva listy, stonky a struky.
  • Múčnatka je najbežnejšia na konci leta alebo na jeseň, ale zriedka spôsobí odumretie vašich rastlín. Najlepšie urobíte, ak odstránite napadnuté listy a konáre.

V budúcnosti nezabudnite striedať plodiny, aby ste znížili riziko klíčenia spór na vašich rastlinách. Pokiaľ je to možné, nepolievajte hrach priamo na listy a po zbere zničte rastliny a ich zvyšky. Ak ich necháte ležať na záhone, vytvoríte spórom ideálne prostredie, aby mohli rásť.

Koreňová hniloba

Koreňová hniloba je plesňové ochorenie, ktoré postihuje hrach a prenáša sa cez pôdu, pomocou vetra, vody či prostredníctvom spór. Medzi príznaky koreňovej hniloby patria:

  • Rastliny začínajú tesne nad zemou žltnúť.
  • Takisto stonky postupne začínajú chradnúť.
  • Rastliny nakoniec zomrú na koreňovú hnilobu.

Problém s koreňovou hnilobou je, že cez zimu žije v infikovanej pôde a v nasledujúcej sezóne napadne nové rastliny. Liečba hniloby koreňov neexistuje. Všetko, čo môžete urobiť, je odstrániť a zničiť infikované rastliny. Pri koreňovej hnilobe je najlepšia prevencia. Znížiť riziko jej vzniku môžete nasledovnými spôsobmi: Zaistite, aby bola pôda dobre priepustná, a vyhnite sa nadmernému polievaniu, pretože sa zvyšuje riziko tohto plesňového ochorenia. Každú rastlinu umiestnite do primeranej vzdialenosti od seba, aby ste ponechali priestor na cirkuláciu vzduchu.

Ďalšie choroby, ktoré môžu napadnúť váš hrach, sa dozviete v nasledujúcom článku.