Viete, čo je pravý surový med? Toto by mal obsahovať

viete, čo je pravý surový med? Zdroj foto: Pixabay

Kto by nepoznal zlatavý produkt, ktorý vyrábajú včely. No naozaj viete, čo je pravý surový med? Overte si svoje znalosti.

Med patrí k zdravým obľúbeným produktom, bez ktorého sa nezaobídu mnohé domácnosti. Viete však, čo je pravý surový med?

Pojem „surový med“ znamená akýkoľvek med, ktorý pochádza priamo z úľa. Je to produkt včiel, do ktorého by nemalo byť nič pridané alebo odobraté.

Toto je med, ktorý väčšina ľudí plánuje  kúpiť v obchode. No pozor. Z medu sa v priebehu rokov stal biznis. Tento fakt je príčinou toho, že jeho kvalita sa výrazne znížila. 

Vitamín B12 je dôležitý: Prečo ho náš organizmus potrebuje?

Med vyrobený pre včely

Pravý med nie je v prírode žiadnou zvláštnosťou. Vyrábajú si ho včely pre seba. Ak tento produkt pozbierate, nafľašujete ho bez akejkoľvek úpravy a odovzdáte zákazníkovi, môže byť nazvaným pravým surovým medom. No skutočnosť je často iná.

Významný rozdiel v surovom mede v porovnaní s inými druhmi predávaného medu je ten, že surový med stále obsahuje peľ. Peľ je jednou z hlavných výhod konzumácie surového medu. O tých si však povieme v inom článku.

Prečo sa med upravuje?

Až 76 percent medu, ktorý dostanete kúpiť v obchodoch, býva pasterizovaných a včelí peľ spolu s väčšinou obsahu vitamínov, minerálov, antioxidantov a antibiotík obsiahnutým v mede, sa tým odstráni.

Čo to pre vás znamená? Konzumujete med, ktorý nemá vôbec žiadnu výživovú hodnotu.

Keď med prechádza procesom nazývaným ultrafiltrácia a pasterizácia, zahrieva sa na extrémne vysokú teplotu a tým sa z neho odstráni všetko (vrátane peľu a výživných látok).

Dôvod, prečo to niektorí veľkopredajcovia medu robia, je ten, že sa tým predĺži jeho životnosť. No však med má aj bez tejto úpravy dosť dlhú trvácnosť.