Hydrosol z medovky lekárskej: Prevoňajte svoj domov zdravím

Hydrosol z medovky lekárskej: Prevoňajte svoj domov zdravím Zdroj foto: Pixabay

V rastlinnej tradícii je táto bylina spájaná so zdravím, dlhovekosťou a bohatstvom. Prevoňajte svoj domov sviežou vôňou a urobte si hydrosol z medovky lekárskej. 

Medovka lekárska sa používala už pred 300 rokmi pred našim letopočtom. Naši predkovia verili, že je to bylinka, ktorá má moc lásky, liečenia a úspechu. Umiestnenie vrecúška pod vankúš naplnený sušenými listami medovky vraj prinesie relaxačný a omladzujúci spánok.

Táto liečivá rastlina má vysoký obsah antioxidantov vrátane luteolínu, glukozidu a rhamnazínu. Vďaka svojim antivírusovým vlastnostiam sa dá použiť aj pri liečbe vírusových ochorení.  Olej z medovky lekárskej sa niekedy používa ako antivírusový prostriedok proti herpesu.

Hydrosol z medovky lekárskej

Z tejto byliny si môžete tiež vyrobiť kvetinovú vodu zvanú hydrosol, ktorú je možné nastriekať po celom dome. Pridáte tak do vzduchu prírodný citrónový parfum. Hydrosoly sa ľahko vyrábajú a zachytávajú malé množstvo éterických olejov z rastliny. Ich vôňa je síce menej výrazná ako v prípade esenciálnych olejov, ale o niečo príjemnejšia.

Tu je postup, ako si pripraviť hydrosol z medovky lekárskej doma:

1. Nalejte pár centimetrov vody a 3 – 4 hrste čerstvej byliny do veľkého hrnca a do stredu vložte ďalšiu menšiu misku tak, aby jej okraj bol nad hladinou vody. Nasaďte pokrievku hrnca hore dnom a naplňte ju kockami ľadu, aby sa podporila kondenzácia.

2. Priveďte mierne do varu, potom znížte teplotu a duste, kým sa menšia misa nenaplní niekoľkými mililitrami vody. Kondenzát, ktorý sa zhromaždil v menšej miske, by mal mať teraz príjemnú vôňu citrónu.

3. Preneste túto kvapalinu do malej fľaše s rozprašovačom na použitie v domácnosti. Hydrosol uchovávajte v chlade, aby ste zvýšili jeho účinky. Pri správnom skladovaní vám môže vydržať až dva roky.

Okrem výroby hydrosolu má medovka lekárska množstvo iných použití, o ktorých si povieme v nasledujúcom článku.