Ako založiť zvýšený záhon, tu sú dôležité kroky

ako založiť zvýšený záhon Zdroj foto: Pixabay

Jar a jeseň sú vhodným obdobím na nasledujúci spôsob pestovania rastlín. Ak hľadáte tipy, ako založiť zvýšený záhon, máme pre vás dôležité kroky. 

Na založenie zvýšeného záhona sú vhodné obdobia  – jar a jeseň. počas jesene je výhodou, že máme k dispozícii dostatok materiálu na vyplnenie záhonu. Ale najskôr treba začať týmito krokmi.

Zelenina vhodná na výsadbu v máji

Ako založiť zvýšený záhon

V prvom rade si vyznačíme miesta, kde chceme mať zvýšený záhon a začneme s výkopom. Môže mať rôznu hĺbku od 10 do 40 cm. Záleží od toho, koľko materiálu na vyplnenie máte k dispozícii. Zeminu z výkopu použite na na predelenie jednotlivých vrstiev záhona.

Ako na jednotlivé vrstvy zvýšeného záhona

Na dno zvýšeného záhona a okolie výkopu je potrebné dať drenážnu vrstvu, ako napríklad makadam či štrk. Pomocou toho záhon a konštrukciu zvýšeného záhona dáte do roviny. Taktiež trošku izolujete drevo konštrukcie, aby nebolo zospodu v kontakte s vodou. Ďalšou výhodou štrku alebo makadamu je, že tvoria ľahko udržiavateľný chodník okolo záhona, po ktorom sa dobre chodí.

V ďalšom kroku na štrk naneste konáre s priemerom okolo 7 centimetrov. Môžete sa tak zbaviť a zužitkovať suché konáre, ktoré ste odrezali počas jarného alebo jesenného rezu ovocných stromov. Nepoužívajte však konáre z orecha kráľovského alebo topoľa či tují. Tieto stromy vylučujú látky, ktoré ostatné rastliny nemajú v láske. Ak máte hlboký výkop, môžete použiť i celý kmeň stromu. Konáre naskladajte do súvislej vrstvy a medzery vyplňte vyzretým hnojom alebo kompostom, posekanou trávou, lístím či slamou.

Ako sadiť paradajky pre krásnu úrodu

Na túto vrstvu naneste zem, do ktorej ste primiešali tenšie konáre, ostrihaný vinič a raždie. Preložte novinovým papierom. Nasleduje ďalšia tenká vrstva pôdy, na ktorú dáte súvislú hrubšiu vrstvu vyzretého hnoja alebo hrubého kompostu. Na hnoj môžete opäť použiť napadané lístie alebo drevoštiepku. Poslednú vrstvu by mala tvoriť kvalitná pôda premiešaná z jemným kompostom v pomere 1:1. Táto vrstva by mala byť v hĺbke 20 až 30 centimetrov. Záleží od pestovaných rastlín.

Čítajte nás aj nabudúce, povieme si, ako sa starať o zvýšené záhony.