Čo je potrebné spraviť v máji na záhrade, č. II

Čo je potrebné spraviť v máji na záhrade? Zdroj foto: Unsplash

Pre záhradkárov začína rušné obdobie. Preverte si s nami, čo je potrebné spraviť v máji vo vašej záhrade, aby ste na niečo dôležité nezabudli.

V predchádzajúcom článku sme hovorili, na čo netreba zabudnúť v tomto mesiaci. Zoznam však zďaleka nekončí. Čo je potrebné spraviť v máji vo vašej záhrade?

Doprajte vašim rastlinám živiny

Rast rastliny a následné kvitnutie vyžaduje, aby mala rastlina dostatok živín. Preto pre lepšiu úrodu je nevyhnutné pridať do zálievky hnojivo určené na konkrétnu pestovanú zeleninu alebo ovocie. Dávkovanie býva väčšinou uvedené na balení hnojiva. Okrem tekutého sa dajú použiť aj granule, ktoré nasypete do pôdy okolo rastliny.

Niektoré pestované rastliny bude potrebné prerezať

V máji je vhodný čas na orezávanie skoro kvitnúcich kríkov, ako je napríklad orgován. Prerezávanie v tomto období podporí rast nových výhonkov, aby ste sa z ich krásy mohli tešiť aj budúci rok. Začnite odstránením odumretých, poškodených alebo prekrížených konárov či stoniek, potom zrieďte stred rastliny, aby ste zlepšili prúdenie vzduchu a odstránili odkvitnuté kvety a menšie odumreté stonky.

Ak máte na záhrade skoré kvitnúce plamienky, orežte ich hneď po ukončení kvitnutia.

Tento mesiac je možné strihať aj stále zelené živé ploty a kry, pokiaľ však pominie riziko májových mrazov.

Zelenina vhodná na výsadbu v máji

Odstráňte odumreté a odkvitnuté kvety

Nielen pri kvitnúcich kríkov ale aj pri ostatných kvetinách je potrebné odstrániť už odkvitnuté súkvetia a kvety. Takto podporíte ich ďalšie kvitnutie. Zabránite tiež, aby rastlina vytvorila semená a plody. Tak by totiž sústredila svoju energiu do vytvárania semien a už by netvorila nové kvety.

Odstráňte teda akékoľvek kvety, ktoré sú ovisnuté, suché alebo začínajú tvoriť hlávky zo semenami. Ako na to? Najjednoduchšie je použiť prsty. Zovriete prstami odkvitnutý kvet a jednoducho odštipnete preč.