Ako sa postarať o včely vo vašej záhrade. Urobte im hniezdo!

ako sa postarať o včely vo vašej záhrade Zdroj foto: Pixabay

Prilákali ste opeľovačov vhodnou výsadbou kvetov do svojej záhrady? Skúste urobiť ešte viac. Máme pre vás tipy, ako sa postarať o včely na vašom pozemku.

Tipy, ako sa postarať o včely vo vašej záhrade

V minulom článku sme hovorili, ako prilákať opeľovačov a najmä včely na vašu záhradu výsadbou rastlín, ktoré milujú. Môžete však pre nich urobiť ešte viac.

Nainštalujte včelí hotel

Osamelé včely a včely robotnice si radi robia svoj domov v malých dierkach. Jednoduchým spôsobom, ako zabezpečiť také stanovište a prilákať včely do svojej záhrady, je zhotovenie „včelieho hotela“.

Včelie hotely by mali byť umiestnené asi 3 až 15 cm od zeme a orientované na južnú stranu. Ideálna je poloha, kde svieti počas dňa plné slnko.Mal by mať tiež rôzne veľkosti otvorov, čo bude užitočné pre rôzne druhy včiel. Včelí hotel sa dá urobiť z drevenej škatule, ktorú naplníte dutými stonkami, ako sú staré stonky kvetov alebo bambusové palice, ktoré ste dôkladne vysušili a nakrájali na požadovaný rozmer. V ideálnom prípade by otvory mali mať veľkosť v priemere od 2 do 10 mm, aby prilákali čo najširšiu škálu druhov.

Tieto kvety včely milujú, máte ich v záhrade?

Poskytnite čmeliakom a včelám hniezdo

Na jeseň a začiatkom zimy hľadajú čmeliakové a včelie kráľovné teplé a suché miesto na zimný spánok. Ak toto môžete poskytnúť, pomôžete tým podporiť budúcu populáciu čmeliakov v budúcom roku.

Na vytvorenie hniezda čmeliakových a včelích matiek stačí terakotový kvetináč, trochu machu a sena. Vložte mech na dno črepníka, potom ho voľne vysteľte senom. Cieľom je, aby mach po obrátení kvetináča trochu spadol a umožnil včele vstúpiť drenážnym otvorom v spodnej časti.

Umiestnite svoj naplnený kvetináč do chránenej časti záhrady. Položte ho hore dnom a pomocou pôdy ho zakopte asi do polovice. To zaistí útulný zimný domov pre vaše kráľovné.

Nezabudnite na zdroj vody

Včely sa potrebujú napiť, aby boli hydratované, zatiaľ čo pracujú s vašimi kvetmi. Postačí im na to plytká miska s vodou, z ktorej trčia kamene, vetvičky alebo guľôčky. Tie poskytujú miesto na pristátie.

Včelí kúpeľ sledujte najmä v teplom počasí a pravidelne ho doplňujte.

Samoopeľovanie: Ako zvládnuť opeľovanie rastlín pre lepšiu úrodu

Záhradu príliš neupratujte

Základné pravidlo pre vytvorenie ideálnych podmienok pre včely, je nechať pár neupravených zákutí, kde sa môžu skryť. Príroda nie je predsa uprataná. Skúste časť svojho trávnika nechať rásť dlhšie, aby mohli rastliny ako ďatelina a púpava kvitnúť. Nemusí to byť obrovský kus trávy; aj malý kúsok stačí.

Na rastline môžete tiež nechať odumreté stonky rastlín, aby ste včelám poskytli miesto na hniezdenie. Hromady konárov sú skvelé aj pre druhy opeľovačov, ktoré hniezdia v dreve a stonkách.

Používajte prírodné hnojivá a prostriedky na ničenie buriny

Ak chcete zabezpečiť svojim včelám najbezpečnejšie prostredie, používajte iba prírodné pesticídy, hnojivá a prostriedky na ničenie buriny. Mnoho produktov na chemickej báze je škodlivých pre včely – a tiež pre veľa iného užitočného hmyzu. Prechod na ekologickejší prístup je okrem pomoci pri vytváraní včelej záhrady aj ľahkým spôsobom, ako ekologickejšie záhradníčiť.