Ako konzervovať cesnak skôr, ako bude neskoro

Ako konzervovať cesnak skôr, ako bude neskoro Zdroj foto: Pixabay

Mali ste bohatú úrodu a nestíhate ju spotrebovať? Existujú spôsoby, ako konzervovať cesnak skôr, ako bude neskoro. 

Veľká úroda cesnaku niekedy býva spojená s problémom, ako ho uskladniť, aby vydržal čo najdlhšie a nezačal vám klíčiť. Niekedy sa však tomu nedá zabrániť. Jednoducho preto, že nastal jeho čas. Existuje však niekoľko spôsobov, ako konzervovať cesnak skôr, ako bude neskoro.

Cesnakové tablety v mede

Ide o veľmi ľahký spôsob konzervovania cesnaku, ktorý využije aj vyklíčené strúčiky tejto zeleniny. Olúpané jednotlivé struky jednoducho nakrájajte na kúsky veľkosti „pilulky“, dajte ich do uzatvárateľnej nádoby a zalejte surovým medom. Takto upravenú zeleninu vložte do chladničky a použite v prípade, keď sa vyskytne v rodine ochorenie, prehltnite „tabletky“ 3 – 4 krát denne, aby ste posilnili svoj imunitný systém.

Recepty z mladej cibuľky, ktoré sú chutné

Cesnak v olivovom oleji

Ďalší recept na konzervovanie prebytočného cesnaku je naložiť ho do olivového oleja. Očistené strúčiky cesnaku postrúhajte, alebo ak ich je viac, tak vložte do mixéra a rozmixujte. Potom zmes zmiešajte s olivovým olejom tak, aby bola namočená. Použite pomer 2 diely oleja k 1 dielu cesnaku. Môžete ho uložiť do mrazničky. Kedykoľvek si recept vyžaduje cesnak, dá sa tento cesnak v oleji použiť namiesto čerstvého. Tento výrobok nemusíte skladovať v mrazničke. Ak ho však dáte do chladničky, treba ho čo najskôr spotrebovať.

Cesnakový prášok

Cesnak sa dá spracovať aj sušením a následným pomletím. Dostanete tak cesnakový prášok, ktorý nahradí čerstvú zeleninu, ak sa vám minie.

Chrumkavý cesnak na masle

Chrumkavý sušený cesnak – úžasné korenie, ktorým sa dá ozdobiť jedlo, ako je polievka, cestoviny, pražená zelenina alebo čokoľvek, na čo by ste použili cesnak. Na tento recept potrebujete 2 kilogramy cesnaku a ¼ hrnček masla. Cesnak treba jemne nakrájať a maslo rozpustiť. Nakrájanú zeleninu pridajte do masla. Pomaly varte, kým nezhnedne a väčšina masla bola zredukovaná a absorbovaná cesnakom (asi 10 minút). Zmes sušte pri teplote 135 °C a to až 8 – 10 hodín. Chrumkavý cesnak na masle po troch hodinách sušenia premiešajte.