Zelenina vhodná na výsadbu v máji

Zelenina vhodná na výsadbu v máji Zdroj foto: Pixabay

Pre záhradkárov začína sezóna prác. Ktorá zelenina vhodná na výsadbu v máji by už mala ísť von na záhon?

V predchádzajúcom článku sme si hovorili o kvetoch, ktoré môžeme s pokojom začať vysádzať na záhon. No zoznam zďaleka nekončí.

Čo treba sadiť v máji: Tu je záhradnícky kalendár

Zelenina vhodná na výsadbu v máji

Paradajky a papriky

Papriky a paradajky potrebujú teplé prostredie, aby dobre rástli a dozrievali, preto sa im najlepšie hodí skleník. Takisto semená bez určitej teploty nevyklíčia. Preto na predpestovanie priesad potrebujú slnečný parapet alebo parenisko. Ak ste to tento rok nestihli, môžete si zakúpiť hotové priesady.

Cuketa

Cuketa je vďačná rastlina na pestovanie, pretože sa pestuje ľahko a prinesie vám veľa úrody. Máj je ideálny čas na jej výsadbu na záhon. Cukety sú chutnejšie, ak zbierate a spracovávate mladšie plody. Dajú sa použiť do cestovín, koláčov a mäsových jedál. Môžete ich zavárať ako uhorky.

Tekvica

Na pestovanie tekvice potrebujete trochu viac priestoru, pretože sa zvyknú ťahať po zemi. Jedna rastlina vyprodukuje veľa plodov, ktoré sa dobre uskladňujú počas jesene a zimy. Ak ide o zeleninu, ktorú pravidelne konzumujete, jej pestovanie vám ušetrí kopu peňazí.

Reďkovky

Reďkovky sú obľúbenou zeleninou najmä do studených šalátov. Ide o rýchlo dozrievajúcu rastlinu, ktorá dokáže zarodiť za mesiac. Semená reďkovky vysejte priamo do pôdy, asi 1 cm hlboko a do riadkov vzdialených 15 cm. Sadenice sadíme od seba vzdialené 2 – 4 cm.

Ako sadiť paradajky pre krásnu úrodu

Kukurica

Domáca kukurica sladká chutí neskutočne a je to ľahká rastlina na pestovanie. Semená teraz vysejte do kvetináčov a vysaďte ich, keď majú asi 15 cm. Kukuricu cukrovú musíte vysadiť do mriežky – viď obrázok vyššie – aby ste sa ubezpečili, že rastliny krížovo opeľujú a vytvárajú úrodu. Vyrastú dosť vysoko, ale nemali by potrebovať žiadnu podporu.

Cvikla

Tento mesiac môžete zasiať * semená červenej repy priamo do pôdy. Červená repa je oveľa chutnejšia, ak je zbieraná ako mladá a malá, takže je vhodná do nádoby, ak máte obmedzený priestor.

Zemiaky

Na sadenie zemiakov nie je neskoro ani v máji. Treba však siahnuť po skoršie dozrievajúcej odrode, aby ste úrodu stihli pozbierať ešte pred príchodom jesenných mrazov. Tieto odrody majú tendenciu produkovať väčšie zemiaky, ktoré sú dobré na pečenie.

Bylinky

Máj je vhodným mesiacom na výsadbu byliniek, ktoré v našich končinách nedokážu prezimovať. Napríklad bazalka. Pokiaľ nemáte slnečnú záhradu, môžete ju s pokojom pestovať v kvetináči na slnečnom parapete. Oregano je ďalšia dobrá voľba – opäť sa môžu deti zapojiť do varenia a pridať ho do domácich cestovín a omáčok na pizzu. Sadiť môžete takisto koriander a iné známe bylinky.