Účinný sprej na bolesť hrdla? Vyrobte si z echinacey

Účinný sprej na bolesť hrdla? Vyrobte si z echinacey Zdroj foto: Pixabay

Zmeny počasia a ochladenie môžu zase spôsobiť zvýšený výskyt prechladnutia. Ak hľadáte účinný sprej na bolesť hrdla, máme pre vás tip. 

Potrebujete účinný sprej na bolesť hrdla? Vyskúšajte tento upokojujúci prírodný prostriedok na hrdlo z liečivých bylín. Je vyrobený z echinacey, propolisu a šalviového čaju. To všetko sú osvedčené zložky, ktoré prinášajú okamžitú úľavu. Tento sprej navyše neobsahuje množstvo zbytočných cukrov a umelých látok.

Začínate s bylinkami? Rozhodnite sa pre tie správne

Prečo je sprej z echinacey účinný

Echinacea Purpurea

Táto pekná kvetina nie je len ozdobou kvetinových záhrad a lákadlom pre opeľovačov. Obsahuje prospešné látky pre ľudský organizmus, ktoré sa dajú využiť v ľudovom liečiteľstve. Preto sa pripravte na sezónu chrípok a prechladnutí už vopred a urobte si z nej tinktúru počas jej kvitnutia. Ako sa robia tinktúry si povieme v nasledujúcom článku. Alebo si môžete tinktúru z echinacey zakúpiť na takýto druh výrobkov špecializovaných obchodoch.

Šalvia

Asi každý z nás pozná protizápalové a antibakteriálne účinky tejto známej bylinky. Už naše staré mamy vedeli, že keď nás bolí hrdlo, treba piť šalviový čaj. Šalvia je pre svoj obsah prospešných látok vynikajúcou, všestrannou liečivou rastlinou na bolesti hrdla a na vlhký aj suchý kašeľ. Pretože šalvia je antiseptikum s trieslovinami, stiahne tkanivá a tým zvýši ich odolnosť voči patogénom a infekcii. Perfektný doplnok pri liečbe bolesti v krku!

Propolis

Už viaceré štúdie potvrdili, že propolis nielenže skracuje trvanie prechladnutia, ale mu pomáha tiež predchádzať.

Ako sa zbaviť dlhotrvajúceho kašľa

Recept na sprej z echinacey

Budeme potrebovať:

¼ hrnčeka tinktúry z echinacey
¼ šálka vody
2 čajové lyžičky posekanej čerstvej alebo sušenej šalvie
½ lyžičky propolisu
3 kvapky mätového éterického oleja

Postup:

Najskôr si pripravíme bylinkový výluh (čaj) so šalviou a propolisom v ¼ šálke vriacej vody. Čaj necháme lúhovať 15 minút. Šalviu a propolis z čaju precedíme a zužitkujeme v komposte. Primiešame tinktúru z echinacey a éterický olej z mäty piepornej. Podľa potreby dobre pretrepeme a nastriekame do zadnej časti hrdla. Medzi použitiami uskladníme v chladničke.