Zbierame liečivé rastliny: Čarovná bylina ľubovník bodkovaný

ľubovník bodkovaný www.pixabay.com

Ľubovník bodkovaný nazbieraný počas jánskej noci mal čarovné účinky. Aspoň tak tvrdili naše staré mamky. A niečo na tom pravdy predsa len bude.

Svätojánska bylina,  svätojánska tráva, čarovník, trezalka. To všetko sú názvy pre liečivú rastlinu, akou je ľubovník bodkovaný. To, že sa skrýva v tejto byline veľká moc, poznali už naše staré mamky.  Ľubovník je opradený mnohými povesťami a vraj najsilnejšie účinky má, ak ho zbierate počas svätojánskej noci….

I. Liečivá moc byliniek: Čo všetko sa dá zbierať?

Ľubovník bodkovaný je trvácna rastlina, ktorá dorastá do výšky 0,20 – 0,60 m. Jeho listy sú popretkávané malými žliazkami naplnenými horkou silicou a v tých miestach sú listy bodkované, priesvitné. Kvety sú zlatožlté  a na okraji majú čierne bodky – žliazky. Keď kvet rozotrieme medzi prstami, vyteká z neho čiernočervený olej (ľudovo krv sv. Jána. Podľa legendy krv mučeníka Jána Krstiteľa kvapkala na kvety ľubovníka, ktoré ju skrývajú dodnes).

Túto liečivú rastlinu nájdeme na okraji lesov, riek, rastie na slnečných stráňach, lúkach a podobne.

Zbierame z neho kvety alebo celú vňať.

Ľubovník bodkovaný má vďaka svojim výborným obsahovým látkam v ľudovom liečiteľstve hojné uplatnenie. Jeho liečivé, sťahujúce, protizápalové a regeneračné vlastnosti sa využívali už v minulosti, najmä v podobe ľubovníkového oleja. Ním sa liečili popáleniny, omrzliny, podráždená, suchá, popraskaná koža, ľahké zápaly a dokáže aj urýchliť hojenie pokožky a drobných rán. Ako sa pripravuje ľubovníkový olej, si povieme v ďalších častiach.

Zber liečivých rastlín: Kedy je najvhodnejší čas?

Ľubovník možno považovať za všeliek. Využíva sa aj zápar z neho. Pomáha pri problémoch s pečeňou, žalúdočnými vredmi, komplikáciách so žlčníkovými kameňmi, pri zápaloch močových ciest.

Známe sú najmä jeho protistresové a upokojujúce účinky. Účinkuje pri pocitoch strachu, úzkosti, napätia  a aj pri depresiách.

Nabudúce namiesto po utišujúcich liekoch na spanie a potlačenie úzkosti, siahnite po čaji z ľubovníka bodkovaného.