4 príznaky kučeravosti broskýň. Ako s ňou bojovať?

4 príznaky kučeravosti broskýň Zdroj foto: Pixabay

Hoci sa o kučeravosti broskýň hovorí každý rok, predsa nás zväčša dokáže zaskočiť. Rozpoznajte včas 4 príznaky jednej z najzávažnejších chorôb tohto ovocného stromu.

Výskyt kučeravosti broskýň vo veľkej miere závisí od priebehu počasia v období pučania tohto ovocného stromu. Dokonca i niekoľko týždňov po vypučaní. V prípade, že v spomínanom období nastane daždivé počasie, riziko  vzniku je veľmi vysoké. V posledných rokoch sa jej výskyt zdvojnásobil. Dôvodom je najmä premenlivé počasie, pretože ani výrazne oteplenie po chladných daždivých dňoch ovocnému stromu neprospieva. Keďže počasie nevieme na dlhšie obdobie vopred odhadnúť a keď už spozorujeme 4 príznaky napadnutia broskyne, je neskoro, býva boj s touto chorobou dosť ťažký.

Ako odrezať staré konáre ovocných stromov

Huba, ktorá ničí vašu úrodu

Kučeravosť broskýň je hubové ochorenie. Spôsobuje ju konkrétne Taphrina deformans, ktorá napáda mladé listy stromu krátko po ich vyrašení. Napadnutie zapríčiní ich predčasné odumretie. Broskyňa preto nemá dostatok výživy, ktorú dostáva práve prostredníctvom listov, jej úrodnosť výrazne klesá a plody predčasne opadávajú. Strom je niekedy oslabený tak, že v prípade silného napadnutia môže odumrieť celý konár.

Príznaky, ktoré sa nedajú pomýliť

Či je váš strom napadnutý kučeravosťou broskýň, spoznáte hneď. Jej príznaky sú veľmi špecifické a nemožno si ich s ničím pomýliť. Listy broskyne sa po napadnutí začnú neprirodzene skrúcať a sfarbovať  dočervena. Začnú tiež hrubnúť. Ak sa táto huba na vašom strome rozšíri veľmi silno, poškodí aj mladé plody.

Ako bojovať s kučeravosťou broskýň

Proti tejto zákernej chorobe treba zasiahnuť ešte pred vypučaním prvých lístkov, a to preventívnym postrekom. treba ho aplikovať dôkladne a výdatne, najlepšie pri teplote nad 7 °C. Prvý môžete urobiť už počas jesenných mesiacov po úplnom opadnutí listov. Na jar treba postrek opakovať ešte pred začatím pučania ovocného stromu. V prípade dlhotrvajúceho chladného počasia treba postrek opakovať každých desať dní až do obdobia tesne pred rozkvitnutím.